Matematik

potensfunktion

11. november 2010 af rikkehør (Slettet) - Niveau: A-niveau

For ø-gruppen Galapagos gælder, at antallet af arter af landplanter på den enkelte ø med god tilnærmelse kan beregnes ud fra øens areal, x, målt i square miles, ved hjælp af en funktion N(x). Om funktionen N oplyses, at N(15)=68 og N(174)=149, og at dens forskrift er af formen N(x)=b⋅x^a.
1.Beregn tallene a og b.
2.Beregn forholdet mellem antal arter af landplanter på to forskellige øer, hvor den ene ø har et areal, der er 2,5 gange så stort som arealet af den anden ø
 

?? :-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. november 2010 af NejTilSvampe

 løs ligningssystemet 

N(15) = 68  og  N(174) = 149

altså 

68 = b*15^a  og  149 = b*174^a


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. november 2010 af PeterValberg

a kan bestemmes ud fra de to angivne punkter å grafen vha:

indsæt den fundne værdi for a samt det ene punkts koordinater i modellen y = b·ax og bestem b

til spørgsmål 2 skal du udnytte at for en potensvækst gælder:

1+ry = (1 + rx)a

eller sagt med ord:
når x ganges med tallet (1+rx) så ganges f(x) med tallet (1+ry)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Skriv et svar til: potensfunktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.