Kemi

Finde pH-værdi i NH3opløsning?

12. november 2010 af spongebobby (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej SP,

Jeg har i forbindelse med en opgave regnet mig frem til, at der i en tank på 7000L vand er en stofmængdekoncentration af NH3 på 0,8293 Mol/L.

De følgende to spørgsmål er følgende:

Hvad er pH-værdien i tanken?

Hvor mange liter saltsyre (vægtprocent 30 HCl) skal vi hælde i tanken for at neutralisere ammoniakken?

Nogen der har et par friske idéer? Jeg har ellers haft Kemi på et højere niveau, men er simpelthen gået kold i aften.

På forhånd tak.


Brugbart svar (1)

Svar #1
13. november 2010 af mathon

                           pOH = (1/2)·(pKb - log(cb)) = (1/2)·(4,75 - log(0,8293)) = 2,4

                           pH = 14 - 2,4 = 11,4


Brugbart svar (1)

Svar #2
13. november 2010 af mathon

30% HCl har densiteten 1,152 kg/L

NH3:
                   n = (7000 L)·(0,8293 mol/L) = 5805,1 mol ækvivalerende 5805,1 mol HCl

HCl:
                   m = (5805,1 mol)·(36,465 g/mol) ≈ 211683 g = 211,683 kg

      dvs
                   en 30% saltsyremængde på (211,683 kg)/0,30 = 705,61 kg

      med
                   volumen = (705,61 kg)/(1,152 kg/L) ≈ 612,5 L


Svar #3
16. november 2010 af spongebobby (Slettet)

Så var jeg nok ikke helt på afveje, men hvor finder man pKb = 4,75 ?


Brugbart svar (0)

Svar #4
16. november 2010 af mathon

                pKb = 14 - pKs(NH4+) = 14 - 9,25


Skriv et svar til: Finde pH-værdi i NH3opløsning?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.