Matematik

Grundmængde

13. november 2010 af mathise (Slettet) - Niveau: 10. klasse

 Hej nogle der vil hjælpe med hvordan jeg finder grundmængde af dette og om min løsning er korrekt 

x^2+x-2

A)hvordan beregner jeg grundmængde 

B) jeg har løst ligning  på følgende måde er det korrekt :

D=(x2)-4*1*(-4)=17

x=-1±√17/2*1 

første resultat = 2,56

andet resultat =1,56


Svar #1
13. november 2010 af mathise (Slettet)

PS. jeg glemte at tilføje = 0  og 2 er 4

altså min ligning lyder 

x^2+x-4=0


Brugbart svar (1)

Svar #2
13. november 2010 af PeterValberg

Forstår jeg det her korrekt ?

du skal løse andengradsligningen x2 + x - 4 = 0 

I så fald bruger du løsningsmetoden:

hvis diskriminaten d = b2 - 4ac er større end nul, så er der to løsninger (rødder) til ligningen.
Er diskriminanten lig med nul, er der én løsning.
Er diskriminanten mindre end nul, er der ingen løsninger.

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. november 2010 af PeterValberg

 Glemte at sige:

En andengradsligning har formen:    ax2 + bx + c = 0  (som du sikkert ved)
det er med andre ord koefficienterne a og b samt konstanten c, der skal bruges i løsningsmodellen.

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #4
13. november 2010 af mathise (Slettet)

 men hvordan udregner jeg diskriminaten når b er x ? jeg er ikke sikker men kan det passe at jeg bare siger det er 1 ?

(1)2-(4*1*(-4))=17

der er altså 2 løsninger ? men hvordan og hvornår skal jeg så finde grundmængde ?


Brugbart svar (0)

Svar #5
13. november 2010 af PeterValberg

 #4 du misforstår mig en anelse:

din ligning ser i virkeligheden således ud:

1x2 + 1x - 4 = 0

man skriver sædvanligvis ikke koefficienter, hvis de er lig med 1 (ligesom man heller ikke skriver plus (+7) foran et positivt tal)

i dit tilfælde er:

a = 1
b = 1
c = -4

hvilke er tallene, du skal bruge :-) 

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (1)

Svar #6
13. november 2010 af PeterValberg

 Forøvrigt er de rødder, du har fundet i #0 korrekte :-)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #7
13. november 2010 af Krabasken (Slettet)

c er ikke -4

c = -2

(Se # 0)


Brugbart svar (0)

Svar #8
13. november 2010 af PeterValberg

 #7   se #1 :-)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #9
13. november 2010 af Krabasken (Slettet)

Jeg glemte lige at tilføje, at det så jeg ikke ;-)


Brugbart svar (0)

Svar #10
13. november 2010 af PeterValberg

 :-) 

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #11
13. november 2010 af mathise (Slettet)

så i siger altså at jeg har regnet det rigtigt ud i #0 ?? :=D men jeg kan endnu ikke forstå vordan man finder grundmængde. ps jeg har hørt noget med at hvis et af de to resultater bliver negativt så er det ikke er resultat ...kan det passe ?

og hvad hvis begge resultater bliver negative ? 


Brugbart svar (0)

Svar #12
13. november 2010 af PeterValberg

Jeg er ikke helt med på det med grundmængden, er det det samme som andre kalder definitionsmængden, - altså mængden af de x'er for hvilke funktionen er definineret

med hensyn til negative resultater, så lad os blive enige om, at de(t) resultat(er) man finder, når man løser en andengradsligning, er de såkaldte rødder, - hvilket grafisk set er de x-værdier, hvor y=0 altså grafen for funktionens skæring med x-aksen.

der er ingenting, der forhindrer at disse skæringspunkter ligger på den negative del af x-aksen.

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #13
14. november 2010 af Krabasken (Slettet)

y = x^2+x-4 = 0

y' = 2x+1

y' = 0 for x = -1/2

y = -4,25 for x = -1/2

Da parablen lyser opad vil den laveste værdi være at finde i ys minimum

Opadtil er der ingen begrænsning idet y --> +∞ for x --> ±∞

Grundmængde : [-4,25,+∞[


Brugbart svar (0)

Svar #14
14. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

Ifølge diverse kilder er en lignings grundmængde lig med mængden af de x, for hvilket udtrykkene i ligningen overhovedet kan beregnes, hvilket er i overensstemmelse med hvad pvm foreslog i #12, nemlig at grundmængden svarer til definitionsmængden for funktionen, hvis nulpunkter søges bestemt. Grundmængden er således ikke det samme som værdimængden for funktionen, som er den mængde, der bestemmes i #13. I den aktuelle opgave her er grundmængden lig med mængden R af de reelle tal. 


Svar #15
14. november 2010 af mathise (Slettet)

ja det er det med de reelle tal men der skal være mere dertil .. noget med at man sier den skal være forskelligt fra eller <,>,> dette er hvad jeg skal finde


Brugbart svar (0)

Svar #16
14. november 2010 af Krabasken (Slettet)

Andersen11 (#14) har fuldstændig ret - det er definitionsmængden og ikke værdimængden, som jeg troede i # 13.

Grundmængder kan godt udtrykkes vha.diverse  ligheds- og ulighedstegn, som du anfører, men der er intet ved den forhåndenværende ligning, der berettiger til disse skrivemåder.

Og da skønheden som bekendt ligger i det enkle, er grundmængden = R det korrekte resultat.


Svar #17
14. november 2010 af mathise (Slettet)

oki tak


Skriv et svar til: Grundmængde

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.