Kemi

AgBr, AgCl og AgI

14. november 2010 af naunii (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej :)

I sidste uge lavede jeg en øvelse, hvor der til et bundfald af AgBr, AgCl og AgI blev tilsat noget ammoniumkarbonat, (NH4)2CO3. Til den har jeg fået følgende opgave, som jeg skal løse. 

-----

Opgaven:

Metoden beror på, at sølvionen med ammoniak danner den komplekse sølvdiammin ion. Ag+ kan udtrækkes i foreskellig grad, afhængig af sølvhalogenidernes opløselighedsprodukter og koncentrationen af ammoniak. Skriv reaktionerne for opløsning af de tre sølvhalogenider i ammoniakvand. (NH4)2CO3 er et puffersystem med pH= 9,25, og derfor er [NH3]=1. Opløseligheden af sølvhalogeniderne gør at meget AgCl opløses heri, mens kun lidt AgBr opløses.

-----

Jeg er startet med at skrive opløselighedsprodukterne op:

Ksp(AgBr)= 5,25*10^-13

Ksp(AgCl)= 1,78*10^-10

Ksp(AgI)= 8,31*10^-17

Men jeg kan ikke finde ud af hvordan jeg skal bruge oplysningerne (Ksp, pH og koncentrationen) til at skrive reaktionsskemaerne op? Nogen der kan hjælpe mig? :)

På forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #1
14. november 2010 af exutu (Slettet)

Det eneste du skal er at opskrive reaktionskemaerne.

Det første ser sådanne ud:

AgCl(s) + 2NH4+(aq) <=> Ag(NH3)2(aq) + 2H+(aq) + Cl-

Det du skal bruge det til i forsøget er at trække Cl- fra de andre og da AgCl har et meget højere opløslighedsprodukt end de andre vil man (næsten helt) kunne skille de 2 andre fra hvorefter en almindelig fældning kan bruges til påvisning af chlor.


Svar #2
14. november 2010 af naunii (Slettet)

Er formlen for ammoniakvand ikke NH4OH?


Brugbart svar (1)

Svar #3
14. november 2010 af exutu (Slettet)

Jo men hydroxid delen er en tilskuerion i dette tilfælde og derfor udlader vi den (da den ellers bare ville stå på begge sider).


Svar #4
14. november 2010 af naunii (Slettet)

Okay

Jeg vil gætte på at de andre reaktioner ser sådan ud

AgBr(s) + 2NH4+(aq) <=> Ag(NH3)2(aq) + 2H+(aq) + Br-(aq)
AgI(s) + 2NH4+(aq) <=> Ag(NH3)2(aq) + 2H+(aq) + I-(aq)
 

Kan det passe?


Svar #5
14. november 2010 af naunii (Slettet)

nej det passer vel ikke, AgBr og AgI opløses ikke?

men hvordan vil reaktionskemaerne så se ud?


Brugbart svar (1)

Svar #6
15. november 2010 af exutu (Slettet)

De opløses (bare meget meget lidt)


Svar #7
15. november 2010 af naunii (Slettet)

Så mine reaktioner var rigtige?


Skriv et svar til: AgBr, AgCl og AgI

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.