Biologi

hvide majs

14. november 2010 af Qikker (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hvordan kan hvide majs lave fotosyntese og hvorfor er alle majs ikke grønne?


Brugbart svar (2)

Svar #1
15. november 2010 af #nana (Slettet)

jeg ville uden at være helt sikker (men næsten) mene at hvide majs ikke ville være i stand til at lave fotosyntese, da planten er nødt til at opfange lysets energi ved hjælp af forskellige farvestoffer primært klorofyl.Når planten danner normalt klorofyl bliver den grøn. Klorofyl er det stof der i kloroplasterne opfanger lysenergi. Det betyder, at hvis planten ikke kan danne klorofyl kan den ikke foretage fotosyntese. Uden fotosyntesen er planten efter spiringen ikke i stand til at opbygge glukose, som den skal bruge dels til byggemateriale, dels til respiration.Lyset er jo den den faktor der aktiverer genet for klorofyldannelse, så enten vil den hvide majs være hvid fordi den ikke har fået lys, eller også er den en mutant( jeg kan ikke huske det præcist men det må du kunne finde i en af dine bøger, noget med at enzym B der koder for den grønne farve).

hvorfor er alle majs ikke grønne, helt konkret er svaret Mendels regler. grunden til at der forekommer hvide majs, er spontane mutationer, mutationer i majsenes gener.

Den naturlige selektion gør at visse byg mutanter ikke vil overleve. Det er de homozygote mutanter der med sikkerhed ikke vil overleve, da de ikke kan lave fotosyntese. Dermed kan de ikke danne glukose og uden glukose(som før nævnt) har de ikke næring til overlevelse. Derfor vil planten dø. De heterozygote mutanter har større chance for at overleve, da de ved den rigtige krydsning kan lave både A og B. Dog vil de stadig give muterede gener videre (eks. AaBb).
Altså, den muterede majs plante lever ikke længe nok til at sætte afkom, fordi den ikke kan danne glukose.
 

 
 


Skriv et svar til: hvide majs

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.