Matematik

bestemmelse af spids vinkel

15. november 2010 af rnadal (Slettet) - Niveau: A-niveau

jeg skal i en opgave bestemme den spidse vinkel mellem linjerne n og m, når

n: 2x - y = 1 

m: -x + 3y + 5 = 0

kan jeg få hjælp til dette ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. november 2010 af PeterValberg

 brug formlen til bestemmelse af vinklen mellem to vektorer og brug linjernes normalvektorer :-)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #2
15. november 2010 af mathon

bestem vinklen mellem
                   normalvektorerne
                                                       [2,-1] og [-1,3]


Svar #3
15. november 2010 af rnadal (Slettet)

hvad gør jeg så af 5 tallet ?


Brugbart svar (0)

Svar #4
15. november 2010 af mathon

har ingen indflydelse


Svar #5
20. november 2010 af rnadal (Slettet)

hva med = 1 og = 0

hva betyder det og hva står det for


Brugbart svar (0)

Svar #6
20. november 2010 af PeterValberg

 Det forklarer sig selv lettest ved en lille omskrivning af ligningen for fx n:

2x - y = 1       
-y = -2x + 1
y = 2x -1        ( y = ax + b )

-1 er y-koordinaten til linjens skæringspunkt y-aksen i punktet (0, -1)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #7
20. november 2010 af PeterValberg

 Forøvrigt:

2x - y = 1        kaldes implicit form

y = 2x - 1        kaldes explicit form

2x - y -1 = 0   kaldes for (Hess') normalform

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #8
22. november 2010 af mathon

alment:
                   når en linje L har normalvektor
 
                                                    n = [a,b]    indeholdende fikspunktet Po = (xo,yo)
og dermed retningvektor
                                                    r = [x-xo,y-yo]

kan dens punkter beskrives
 

                                                    L:  {P(x,y) | n r = 0}

dvs

                                                   [a,b] • [x-xo,y-yo] = 0

                                                   a·(x-xo) + b·(y-yo) = 0

                                                   ax + by + (-axo - byo) = 0

                                                   ax + by + c = 0

c er således skalarproduktet af normalvektor n og fikspunktets stedvektor OPo

                                                         


Brugbart svar (0)

Svar #9
22. november 2010 af mathon

c er således -1 gange skalarproduktet af normalvektor n og fikspunktets stedvektor OPo


Skriv et svar til: bestemmelse af spids vinkel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.