Matematik

Parabel

17. november 2010 af freaksom (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej.

Jeg har en matematikopgave, hvor jeg skal finde forskriften på en parabel. Jeg har 3 kordinater til parablen, 2 hvor den rører x-aksen, og 1 hvor den rører y-aksen.

Jeg ved, at forskriften er en andengradsligning. Men hvordan finder jeg frem til forskriften? Skal jeg bruge diskriminanent?

På forhånd tak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. november 2010 af peter lind

Ligningen hedder y = ax2+bx+c. Sæt de givne punkter ind og du får 3 ligninger med 3 ubekendte som du må læse. Hvis parablen kun rører x-aksen kan det reduceres til y =a(x-b)2


Svar #2
17. november 2010 af freaksom (Slettet)

mange tak :)

parablen skærer y-aksen i (o,4). Så skal 4 vel sættes ind på y's plads, og de 2 x'er på x's plads?

punkterne er (2,0) og (8,0)...

vil min ligning så være 4=a*2^2+b*2+c og det samme med 8?

Når jeg så har de 3 ligninger, hvordan finder jeg så den samlede forskift?


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. november 2010 af peter lind

Hvad mener du med at sætte de 2 x'er ind på x plads?

Med (0,4) skal du sætte 0 ind på x's plads og 4 ind på y's plads.

Når du har fundet ligningerne må du løse dem.


Brugbart svar (0)

Svar #4
17. november 2010 af Anxyous (Slettet)

c er skæringspunktet i y-aksen.

Du har rødderne, dem kan du sætte ind i det faktoriserede andengradspolynomium.


Svar #5
17. november 2010 af freaksom (Slettet)

https://www.studieportalen.dk/forums/Thread.aspx?id=315963

Her er opgaven faktisk beskrevet.

jeg indsætter rødderne som vist i linket, og får en forskfit der lyder y=x^2-10x+16

problemet er bare, at der helst skulle stå 4 hvor der står 16, men når jeg så tegner grafen ind i maple, bliver parablen mere flad..


Skriv et svar til: Parabel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.