Matematik

Løs ligningssystemerne!

18. november 2010 af EmilW93 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej!

Jeg har et problem med dette regnestykke. Jeg har ingen idé om hvordan denne opgave skal løses, da jeg var fraværende da vi gennemgik det. Det har vist nok noget at gøre med de lige store koefficienters metode.

Her er et eksempel på en opgave!

6s - 3t = 39

-4s + 3t = -29

Ser meget frem til jeres hjælp, da jeg er helt på bar bund, og opgaven skal afleveres i morgen.

På forhånd mange tak!


Brugbart svar (1)

Svar #1
18. november 2010 af PeterValberg

 Ja, lige store koefficienters metoden er én måde at løse to ligninger med to ubekendte på.
Du skal forlænge ligningerne, så koefficienten til den ene ubekendt bliver lige store, derefter adderer eller subtraherer du ligningerne, således at den ene ubekendt forsvinder.

6s - 3t = 39
-4s + 3t = -29

I dette tilfælde har koefficienten til t samme størrelse i begge ligninger, så du bliver fri for at forlænge noget.
Du lægger bare ligningerne sammen - hver side for sig

(6s - 3t) + (-4s + 3t) = 39 + (-29)
6s - 3t - 4s +3t = 39 - 29
2s = 10
s = 5

indsæt denne værdi for s i én af ligningerne og bestem t

6s - 3t = 39
6·5 -3t = 39
30 - 3t = 39
-3t = 9
t = -3

det var det :-)
 

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #2
18. november 2010 af EmilW93 (Slettet)

 Tusinde tak for hjælpen og det hurtige svar!

Jeg ville virkelig sætte pris på hvis du kunne gennemgå denne opgave for mig, da jeg på den måde ville få fuld forståelse for denne type opgaver. Og bare rolig, det er kun to ud af otte opgaver, så du laver ikke det hele for mig! :-)

-x = 1 - 2y

3x = 4y - 7

Tak for at du vil gøre dig den ulejlighed at hjælpe mig!


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. november 2010 af mette48 (Slettet)

gang alle led i den første ligning med -1

indsæt derefter det fundne udtryk i stedet for x i ligning 2

løs den nye ligning

indsæt y-værdien i ligning 1 og find x

Lad os så se at du selv regner det


Svar #4
18. november 2010 af EmilW93 (Slettet)

Tak for hjælpen, Mette.

Fik følgende svar:

x = -5

y = -2b

Tak, igen.


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. november 2010 af mette48 (Slettet)

Hvor fandt du det b henne? ;)


Skriv et svar til: Løs ligningssystemerne!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.