Matematik

Omskrivning af kuglens ligning

20. november 2010 af humbleways (Slettet) - Niveau: B-niveau

En kugle er beskrevet ved forskriften: (x-1)^2+(y-2)^2+(z+3)^2 = 16. 

Hvordan kan jeg omskrive denne ligning?

Jeg ved godt, at jeg skal gange paranteserne ud. Men efter at have læst et eksempel i min grundbog, er jeg blevet i tvivl om hvordan det skal gøres. 


Brugbart svar (1)

Svar #1
20. november 2010 af peter lind

Brug reglen for kvadratet på en toleddet størrelse: (a+b)2 = a2+b2+2ab


Brugbart svar (1)

Svar #2
20. november 2010 af mathon

eller skrevet

                                (a ± b)2 = a2 + b2 ± 2ab


Svar #3
20. november 2010 af humbleways (Slettet)

Mange tak for hjælpen :) 

Så omskrivningen kan lyde: x^2 + y^2 + z^2 -2x - 4y + 6z = 0 

Men hvad gør jeg med de 16 (som, hvis jeg har forstået det rigtigt, er lig r^2)? 


Brugbart svar (0)

Svar #4
20. november 2010 af peter lind

De 16 skal trækkes over på venstre side. Dit resultat er forkert. Ud over blot at smide de 16 væk mangler du også kvadraterne på det andet led (b).


Brugbart svar (0)

Svar #5
20. november 2010 af mette48 (Slettet)

x^2 + y^2 + z^2 -2x - 4y + 6z +1+4+9= 16


Svar #6
21. november 2010 af humbleways (Slettet)

 OK, tak for hjælpen! :)


Skriv et svar til: Omskrivning af kuglens ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.