Kemi

Kulsyre som monoprot syre?

24. november 2010 af badooo (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hey. Sidder og bokser med en fin rapport over bikarbonatbufferen, og skal i den gøre rede for, at vi kan betragte H2CO3 som en monoprot syre.

Vi har en opløsning af NaCl med kulsyreanhydrase og phenolphtalein. Vi ækvilibreret med CO2 så ligevægten CO2 + H2O <-> H2CO3 <-> HCO3 indstiller sig. Herefter titreres til omslag med NaOH.

H2CO3 (kulsyre) er en diprot syre, men vi kan tilsyneladende betragte den som monoprot i forsøget.. Hvorfor er det lige?


Svar #1
24. november 2010 af badooo (Slettet)

Kan der argumenteres for, at når H2CO3 afgiver H+ og dermed er på HCO3--formen, så vil optræde som den svage base som bicarbonat vel er, og som dermed ikke vil reagere med de frie OH--ioner?


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. november 2010 af mathon

   ...fordi CO32- er en middelstærk base og HCO3- er en svag syre

så ligevægten
 

                                                                  
                                            HCO3 + H2O   <--->   CO32-  +  H2O+       
                                           pKs = 10,4                      pKb = 3,6

er forskudt mod venstre


Svar #3
24. november 2010 af badooo (Slettet)

#2

Jeg ser nogenlunde hvor du vil hen. Kan den forklares med ord?


Svar #4
24. november 2010 af badooo (Slettet)

#2

Jeg går derudover ud fra at du mener HCO3- + OH- <----> CO32- + H2O , da jeg ellers ikke kan se reaktionen forløbe som jeg forestiller mig den.


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. november 2010 af mathon

           CO32-  er 6,3·106 gange stærkere som base end HCO3- er som syre

rettelse til #2

                                                HCO3 + H2O   <--->   CO32-  +  H3O+                                                


Brugbart svar (0)

Svar #6
26. november 2010 af mathon

protolysegraden
                                                 α = 1/(1+10pKs-pH)

så selv ved pH = 9

er              
                                                  α = 1/(1+1010,4-9) ·100% = 3,8%
                                               

                             

                                     
                                      


Brugbart svar (0)

Svar #7
12. april 2011 af Aganini (Slettet)

Hvad er det her protolysegraden for?


Skriv et svar til: Kulsyre som monoprot syre?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.