Matematik

Regning med renter

29. november 2010 af anetteogjesper (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej

Jeg sidder og regner nogle regnestykker med procent regning og rente satser og kommer pludselig i tvivl om en enkelt lille dum ting, som jeg gerne ville spørge jer om...

En størrelse er over en 5-årig periode steget med 3,5% pr. år og det følgende år stiger den med 10%.

Jeg har så regnet ud at  den samlede stigning de første fem år er 18,77% kan det ikke passe?

Men kommer så helt i tvivl om hvordan jeg regner det sidste år ud. Hvad den samlede stigning efter 6 år?

Mvh

Anette


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. november 2010 af Fuuguu (Slettet)

man kan altid bruge denne formel:

Kn=K0*(1+r)^n

Kn=er det du skal finde

K0= er din størrelse

r=din rente, dvs 3,5%, men da det stiger adderer du med 1. dvs (1+0,035)

n=antal perioder.

dvs. Kn=din størrelse*(1,035)^5

når du så har de 5 år, kan du bare regne ud hvad dette resultat bliver når det stiger med 10%.

sidste spørgsmål er jeg lidt i tvivl om, men de 10% er jo det sjette år ikke?

så du ser hvor stor forskellen er på dit endelige Kn og det oprinde K0. :)


Brugbart svar (0)

Svar #2
29. november 2010 af mathon

kort:

                  K = Ko·1,0355·1,10 = Ko·1,18769·1,10 = 1,30645 = (1+rm)

så det passer fint

      

                 1+rm = 1,30645

                  rm = pm/100 = 0,30645

                  pm = 30,645%                                                       ( m = middel = gennemsnit )


Svar #3
29. november 2010 af anetteogjesper (Slettet)

Jeg har hverken K eller K0

Jeg har brugt formlen her til det første:

1 + R = (1+r)n

Hvor n er = 5 og r = 0,035

Er det så bare sådan her?

1 + R = 1,0355 . 1,10

Altså 30,65%


Brugbart svar (0)

Svar #4
29. november 2010 af mathon

Ja


Svar #5
29. november 2010 af anetteogjesper (Slettet)

Super tak


Skriv et svar til: Regning med renter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.