Matematik

Parallelle?

29. november 2010 af Iman3b (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej.

Opgaven lyder:

Camilla synes, at linjerne med ligningerne

5x-8y=-32og 8x-13y=-65

ser parallelle ud, når hun tegner dem på sit cas-værktøj. Tegn linjerne og gør rede for, at de IKKE er parallelle, og find deres skæringspunkt..

Er det så meningen at jeg også skal tegne dem ind på min lommeregner for at besvare opgaven? I så fald ved jeg ikke hvordan man gør. Jeg tager adgangskursus på dtu, hvor at vi ikke lærer hvordan vi bruger lommeregneren. Det skal vi nemlig finde ud af selv. Er der så nogle der ved hvordan man bruger en TI-89?

Nogle der har løst opgaven før eller ved hvordan den skal løses? :)

Vh. Iman


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. november 2010 af peter lind

Som du formulere det skal du tegne graferne; men ikke nødvendigvis på din lommeregner.

Skæringspunktet finder du ved at løse de 2 sammenhørende linjer.

Du kan enten løse den ene af ligningerne med hensyn til x(eller y) og sæt resultatet ind i den anden ligning eller du kan gange den første ligning med 8 og den anden ligning med 5 og dernæst træk resultaterne fra hinanden.


Svar #2
29. november 2010 af Iman3b (Slettet)

Tak for svaret. Har prøvet at regne det ud ved lige store koefficienters metode og fik nogle meget store tal??

5x-8y=-32 og 8x-13=-65

Vi ganger ligningerne med 8 og 5:  40x-64y=-256 og 40x-65y=-325

Så trækker vi den sidste ligning fra den første: (40x-64y)-(40x-65y) = -256-(-325) <=> y=69

Derefter indsætter vi y=69 i en af ligningerne fx:

5x-8*69=-32 <=> 5x=520 <=> x=104

Altså er (x,y) = (104,69) koordinater til linjens skæringspunkt.

Men synes bare tallene ser store ud? Har jeg regnet rigtigt?


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. november 2010 af peter lind

Du kan sætte dine fundne tal ind i dine ligninger og dermed kontrollere at det er rigtig.

Som opgaven er formuleret er det ikke overaskende at det er store tal. Hvis Camille synes linjerne ser parallelle ud skærer de næppe hinanden tæt ved begyndelsespunktet. Hvis de gjorde det vil det være nemt at se de ikke er parallelle


Svar #4
29. november 2010 af Iman3b (Slettet)

Det passede.. Tak for hjælpen :)


Skriv et svar til: Parallelle?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.