Matematik

halveringskonstant

29. november 2010 af Lovingmybrent (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Hej allesammen!

Er der nogen, som kan fortælle mig, hvordan man finder ud af halveringskonstanten? Er det det samme som hældningstallet?

På forhånd mange tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

Halveringskonstanten bruges i forbindelse med en eksponentielt aftagende forskrift.

Hældningstallet eller hældningskoefficienten bruges i forbindelse med en lineær forskrift.


Svar #2
29. november 2010 af Lovingmybrent (Slettet)

 Hvordan regner man halveringskonstanten?


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

#2

Hvis forskriften har formen

f(x) = b·ax , findes halveringskonstanten x1/2 af

a(x1/2) = 1/2


Svar #4
29. november 2010 af Lovingmybrent (Slettet)

 Tak skal du have.


Brugbart svar (0)

Svar #5
29. november 2010 af lone1999 (Slettet)

Formlen for halveringskonstanten (T½): log(½) / log (a)


Brugbart svar (0)

Svar #6
29. november 2010 af lone1999 (Slettet)

 Men skriv selve opgaven en anden gang, så er det nemmere at give et præcist svar.


Svar #7
29. november 2010 af Lovingmybrent (Slettet)

 Jeg har lige et hurtigt spøgsmål til det. Hvis man ikke har en forskrift eller nogen mål overhovedet, hvordan bærer man sig så ad med at finde halveringskonstanten?


Brugbart svar (0)

Svar #8
29. november 2010 af lone1999 (Slettet)

 Jamen hvordan lyder opgaven? Er det noget der vokser eller aftager med nogle procenter eller ?


Svar #9
29. november 2010 af Lovingmybrent (Slettet)

 Den er en eksponentielt aftagende funktion. 


Brugbart svar (0)

Svar #10
29. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

#9

Du må da kende et eller andet. Er der en graf af funktionen?


Brugbart svar (0)

Svar #11
29. november 2010 af lone1999 (Slettet)

 Okay, så laver jeg et eksempel for dig. Hvis der fx står 'Find halveringskonstanten for en eksp. funktion, der aftager med 22 % pr. enhed', skal du starte med at finde a med formlen:

a = 1+r

Når den så aftager, udregner du a ved at dividere med 100 og skrive minus foran (fordi den aftager..) for at få vækstraten r, så a er: -0,22 + 1

a = 0,78

Dernæst indsætter du a i formlen for halveringstiden (T½), jeg skrev før = log (½) / log (a)

Dvs. log (½) / log (0,78)

T½ = 2,7898


Skriv et svar til: halveringskonstant

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.