Matematik

diff.ligning..

29. november 2010 af Yow! (Slettet) - Niveau: A-niveau

jeg har en formel 

N(t) = .....   hvor N(t) er antal fisk    og t er tiden angivet i år...

opgaven går så ud på at jeg skal bestemme N'(t) på det tidspunkt hvor den er størst....

hvad gør jeg..???


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. november 2010 af PeterValberg

 det var ikke mange oplysninger, du vil afsløre her..... er de klassificerede? :-)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #2
29. november 2010 af klimasven (Slettet)

 Differentier N' . Find nulpunkt og lav fortegnsvariation for at se om det er taleom et max punkt.


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

Du må have et udtryk for N'(t) . Prøv at skrive opgaven helt ud.

Skal du bestemme N'(t) på det tidspunkt, hvor N'(t) er størst, eller hvor N(t) er størst?

Der gælder N'(t) = 0, hvor N(t) er størst, og N''(t) = 0, hvor N'(t) er størst.


Svar #4
29. november 2010 af Yow! (Slettet)

#1  hehe jaa, det er de :-)

#2   det tænkte jeg også at gøre... men problemet er at det giver 'false' når jeg regner N'(t) = 0 ud

#3  der står bare at jeg skal bestemme  N'(t) på det tidspunkt hvor den er størst, og give en fortolkning af dette tal...


Brugbart svar (0)

Svar #5
29. november 2010 af klimasven (Slettet)

 Prøv at regne N''(t)=0 ud.

Altså N dobbeltmærke


Brugbart svar (0)

Svar #6
29. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

#4

Det må så være maksimum for N'(t), der skal bestemmes. Hertil benyttes N''(t), der jo kan findes af differentialligningen (jeg formoder, at det startede med en differentialligning?)


Svar #7
29. november 2010 af Yow! (Slettet)

det giver ingen mening... nu skriver jeg altså det hele ned...

 N(t) = (205 * (1,10114)^t)/((1,10114)^t + 5,8333)

N''(t) = 0   giver t = 18,3

 


Brugbart svar (1)

Svar #8
29. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

#7

Min pointe var, at din funktion N(t) er fremkommet som løsning til en logistisk differentialligning

N'(t) = (a/205)·N·(205 - N) , hvor ea = 1,10114 .

Man finder så

N''(t) = (a/205)·N'(t)(205-N(t) - (a/205)·N(t)·N'(t) = a·N'(t) - (2a/205)·N(t)·N'(t)

Ligningen N''(t0) = 0 fører da til

N(t0) = 205/2 , hvor man finder

N'(t0) = (a/205)·(205/2)·(205 - 205/2) = 205a/4 = 4,9377 .

Selve tidspunktet t0 findes af

1,10114t0 / (1,10114t0 + 5,8333) = 1/2 , eller

t0 = ln(5,8333)/ln(1,10114) = 18,3047 .


Svar #9
29. november 2010 af Yow! (Slettet)

ok... jeg kigger på det i morgen og ser om jeg forstår det... mange tak for fin hjælp...


Brugbart svar (0)

Svar #10
19. januar 2011 af edn (Slettet)

 Den skal give 4900 - men hvordan :S


Brugbart svar (0)

Svar #11
19. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#10

Hvad skal give 4900 ? Formuler dit spørgsmål mere præcist.


Skriv et svar til: diff.ligning..

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.