Matematik

Reducer en brøk

30. november 2010 af mrtnrsmssn (Slettet) - Niveau: C-niveau

Jeg skal reducere følgende brøk

3x - 3y / x^2 - 2xy + y^2

Indtil videre har jeg fået forkortet den til

3x - 3y / (x-y)^2

Og hertil kommer så mit spørgsmål om hvor vidt det er muligt at forkorte den øverste del (3x-3y) yderligere?


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. november 2010 af Jmjohansen (Slettet)

3(x-y)

du skal huske at holde styr på dine paranteser. Din tæller skal du lige smide en parantes rundt om. Det samme gælder nævneren i dit første udtryk.


Brugbart svar (0)

Svar #2
30. november 2010 af Jmjohansen (Slettet)

 dvs. det færdigt reducerede udtryk kommer til at hedde:

3/(x-y)


Svar #3
30. november 2010 af mrtnrsmssn (Slettet)

Hvordan fik du

3(x-y) / (x-y)^2 til 3/(x-y)

du tabte mig vidst på halvvejen :(


Brugbart svar (0)

Svar #4
30. november 2010 af Jmjohansen (Slettet)

 det svarer til a/a^2 = a/(a*a) = 1/a


Brugbart svar (0)

Svar #5
30. november 2010 af pige24 (Slettet)

Til Jmjohansen

Kunne du evt skrive til mig hvordan du er kommet frem til facit.

Jeg synes det er lidt svært med kvadratsætninger.

God aften.


Brugbart svar (1)

Svar #6
30. november 2010 af Jmjohansen (Slettet)

faktoriserer du x^2+y^2-2xy får du (x-y)^2

Det er som du selv rigtigt siger, en af de tre kvadratsætninger

Dvs. nævneren faktoriseres til (x-y)^2

I tælleren sætter du 3 uden for en parantes. Det giver 3x-3y = 3(x-y)

så står der

3(x-y)/(x-y)^2 eller skrevet på en anden måde 

3(x-y)/((x-y)(x-y)) = 3/(x-y)


Brugbart svar (0)

Svar #7
30. november 2010 af pige24 (Slettet)

Tak, jeg tror jeg skal øve mig lidt mere, det var til stor hjælp det du skrev i 6#.


Skriv et svar til: Reducer en brøk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.