Matematik

Andvendelser af differentialligninger

01. december 2010 af lllXlll (Slettet) - Niveau: A-niveau

Når man indtager bly bliver det indbygget i knoglerne, men efterhånden udskilles det igen af organismen. Udskillelseshastigheden er proportional med blyindholdet, så hvis y(t) angiver blyindholdet i en person, der ikke indtager bly, gælder:

y^'=-k*y(t), hvor k er en konstant

Bestem k, når det oplyses, at halveringtiden for blyindholdet er 3000
 

NOGEN DER KAN HJÆLPE MIG???

på forhånd tak :D


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. december 2010 af Yow! (Slettet)

hvad er løsningen til denne diff.ligning..?? altså forskriften..??


Svar #2
01. december 2010 af lllXlll (Slettet)

løsningen til differentialligningen er:
y= c * e-k*x

men kan ikke komme videre herfra :)


Brugbart svar (2)

Svar #3
01. december 2010 af PeterValberg

 y = c·e-kx er faktisk en anden måde at opstille en forskrift for en eksponentiel aftagende funktion (havde k været positiv, havde den eksponentielle funktion været voksende)

der er en formel mht. halveringskonstanten T½ der siger, at:     T½ = ln(½)/(-k) = ln(2)/k

indsæt T½ = 3000 og bestem k

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #4
01. december 2010 af lllXlll (Slettet)

Men hvis det gælder at

a=ek

hedder ligningen så ikke

T1/2= ln(1/2)/ ek??
 


Svar #5
01. december 2010 af lllXlll (Slettet)

min fejl har gennemskuet dt nu tak for hjælpen :D


Brugbart svar (1)

Svar #6
01. december 2010 af PeterValberg

 det var da så lidt :-)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Skriv et svar til: Andvendelser af differentialligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.