Kemi

differenterer

02. december 2010 af jabas (Slettet) - Niveau: A-niveau

ligningen er givet y = f(t) = - 4,91 t2 + 8,00 t + 10,00

a) Hvor højt kommer stenen op over vandoverfladen.
b) Tiden, som stenen er i luften indtil nedslaget i vandet.
c)Stenens højde efter 2 sekunders forløb.
d) Tiden t, når stenens højdse er 5 meter over vandoverfladen.

Jeg håber at der er nogen der herinde der kan fortælle mig, hvordan jeg kan løse ovenstående spørgsmål.

Jeg skal differentere ovenstående ligning, men jeg er gået lidt i stå, kan ike rigtig komme videre..

Jeg anvendte formlen:

k   :   0
a*x   :  a
x^n : nx^n-1

men kan ikke rigtig få til at passe med facit..


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. december 2010 af Anxyous (Slettet)

Hvad har du differentieret den til?


Brugbart svar (1)

Svar #2
02. december 2010 af Andersen11 (Slettet)

Du forklarer ikke, hvad y repræsenterer (og heller ikke, hvad det her har med kemi at gøre).

Jeg formoder, at y(t) er højden over vandoverfladen til tiden t.

a) Find maksimum for y(t) . Dan grafen for y(t) er en parabel, der vender grenene nedad, kan man finde maksimum ved at finde toppunktet for parabelen.

b) Løs ligningen f(t) = 0 . Forskellen mellem de to rødder, (t2 - t1), er da længden af den tid, som stenen er i luften.

c) Man skal enten beregne f(2) eller f(t1+2) , hvor t1 er den mindste af de to rødder fra b).

d) Løs ligningen f(t) = 5 .


Svar #3
02. december 2010 af jabas (Slettet)

Undskylder, at jeg er kommet til at trykke kemi..
Det skulle være Matematik...

Men tak for du alligevel vil forklare mig..
Ja, du har ret, det er det også ... y (t) er højden over vandoverfladen til tiden t.

Jeg ved ikke helt hvordan jeg kommer til at finde toppunkter udfra ligningen foroven.. 
jeg er gået lidt i står, jeg har fået  [t =0.8146639511]] men jeg ved ikke helt om det lyder realistisk nok... . er lidt forvirret.. Jeg har differenteret resten af ligningen så fik jeg  isoleret t efter det...


Brugbart svar (1)

Svar #4
02. december 2010 af Anxyous (Slettet)

 #2:

Er du helt sikker på b) ? Som jeg ser det, bør man få en negativ og en positiv rod, og tiden kan som sådan ikke være negativ.


Svar #5
02. december 2010 af jabas (Slettet)

Jeg har ikke regnede b ud, det kunne jeg ikke finde ud af.. jeg ved ikke hvilke tal jeg egentlig skal bruge...
Og ja, det er jo self. klart at tiden ikke kan være negativ... men ........... måske at differentere igen, jeg fik også negativt tal i opgave a, men fik differenteret, så fik jeg positivt tal..


Brugbart svar (0)

Svar #6
02. december 2010 af Andersen11 (Slettet)

#4

Det fremgik ikke, om stenen startede til tiden t=0 et sted over vandoverfladen, eller om stenen blev slynget ud fra et sted under vandet. Nulpunktet på på tidsskalaen var jo i så fald arbitrært. Men som mere og mere af opgaven falder på plads, er der nok tale om, at stenen starter i højden y=10 til tiden t-0. I så fald skal man i b) finde den positive rod i ligningen f(t) = 0, og denne rod er da den tid, som stenen er i luften inden nedslaget i vandet.

I c) skal man da blot beregne f(2), og i d) skal man finde den positive løsning til f(t) = 5.


Svar #7
02. december 2010 af jabas (Slettet)

Men kan du forklare mig lidt, om hvordan du har fået regnet b?, fordi jeg er rimelige sikker på at b få to resultater, det ene er negativ og det andet er positiv, men vi bruger den positive, fordi at manden kun kan kaste sten foran sig og ikke bagfra..  så derfor får man både negativ og positivt..


Brugbart svar (0)

Svar #8
02. december 2010 af Andersen11 (Slettet)

#7

Og jeg ændrede jo også min mening om b) i #6. Find den positive rod i ligningen f(t) = 0 . Det er her første gang, vi hører om i denne tråd, at der er tale om en mand, der kaster en sten. Hvis du havde formuleret hele opgaven fra starten, havde alt været mere klart.


Svar #9
02. december 2010 af jabas (Slettet)

Jeg skriver det om igen..
En person står på toppen af en skrænt og kaster en sten ud over vandet. Stenen kan tilnærmelsesvis regnes at følge en parabelligning i det indtegnede kooordinatsystem som vist på figur. 10.46
Parabelligningen ser således ud: 

y = f(t) = - 4,91 t2 + 8,00 t + 10,00

a) Hvor højt kommer stenen op over vandoverfladen.
b) Tiden, som stenen er i luften indtil nedslaget i vandet.
c)Stenens højde efter 2 sekunders forløb.
d) Tiden t, når stenens højdse er 5 meter over vandoverfladen.

Nu håber jeg det vil være forståligt... men sorry jeg ikk gjorde det klart nok før....


Brugbart svar (0)

Svar #10
02. december 2010 af Andersen11 (Slettet)

#9

Så følg fremgangsmåden til a) i #2, og til b), c), d) i #6.


Svar #11
02. december 2010 af jabas (Slettet)

#10
 
Opgave a)

Når jeg finder toppunkt for parabel skal jeg regne udfra ligningen der er nævnt ovenover...

dvs.
a = -4,91 b = 8 og c = 10

d=b2-4ac

Efter den formel skal jeg anvende formel:

-b(+,-) √d
     2*a

men hva så?... jeg får to løsninger?
toppunktet finder jeg af formlen...:
T(-b , -d)
2a 4a
 


Brugbart svar (1)

Svar #12
02. december 2010 af Anxyous (Slettet)

#11:

Du skal bare bruge toppunktsformlen, som du har skrevet nederst.


Skriv et svar til: differenterer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.