Matematik

Afstand mellem linje og punkt

02. december 2010 af jossiee (Slettet) - Niveau: A-niveau

 En linie i planen har ligningen: 3x – 4y – 6 = 0.
a) Bestem afstanden mellem linien og punktet P(1, 3)?

Hvilken formel skal jeg anvende?


Brugbart svar (1)

Svar #1
02. december 2010 af PeterValberg

 

hvor x1 og y1 er koordinaterne til P, der indsættes i linjens ligning

a og b er koordinaterne for linjens normalvektor, de kan aflæses i linjens ligning som
koefficienterne til x og y ( i dette tilfælde er a = 3 og b = -4)  

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #2
02. december 2010 af jossiee (Slettet)

 bliver afstanden så 3?


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. december 2010 af klimasven (Slettet)

Det har jeg også fået den til


Svar #4
02. december 2010 af jossiee (Slettet)

 Super. 

Mange tak :)


Svar #5
02. december 2010 af jossiee (Slettet)

 Kan jeg opskrive en parameterfremstilling ud fra linien?


Brugbart svar (0)

Svar #6
02. december 2010 af PeterValberg

 en parameterfremstilling for linjen ud fra linjens ligning? - ja, det kan du godt, men du skal kende et punkt på linjen.

dette punkt fås lettest ved at sætte den ene variabel lig med nul fx x:

3x – 4y – 6 = 0    sæt x=0
3·0 - 4y - 6 = 0
y = -1,5

det kendte punkt er altså:   Q(0; -1,5)

så mangler vi en retningsvektor....
af linjen ligning aflæses linjens normalvektor til
svarer til koefficienterne til x og y

retningsvektoren kan defineres som tværvektoren til normalvektoren 

nu kan du opstille parameterfremstillingen for linjen som:

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #7
02. december 2010 af jossiee (Slettet)

 Mange mange tak :)


Skriv et svar til: Afstand mellem linje og punkt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.