Kemi

Kompleksligevægte

04. december 2010 af P.L. (Slettet)

 Jeg har problemer med denne opgave:

For kompleksdannelsen: Fe3+ + 3F- --> FeF3(aq) er ligevægtskonstanten K = 1,0 • 1014,00

Beregn hvor mange gram frie jern(III)ioner der findes i 1000 mL opløsning, når man blander 500 mL af en 0,020 M Fe(NO3)3 opløsning med 500 mL af en 0,10 M NaF opløsning. 

Der skal kun tages hensyn til ligevægten ovenfor.

Først ville jeg opskrive ligevægtsudtrykket:

K = (FeF3) / (Fe3+) • (F-)

Nu vil vi vel finde ud af hvor meget af Fe3+ der kompleksbinder til FeF3. Derfor finder jeg først koncentrationerne af Fe3+ og F- som vi tilsætter til opløsningen: 

(Fe3+) = 0,020 M • 0,5 L / 1 = 0,01 M

(F-) = 0,10 M • 0,5 L / 1 = 0,05

Kan nu finde koncentrationen af FeF3 : 

K = (FeF3) / (Fe3+) • (F-)3  

1,0• 1014,00 M = x / (0,01 M - x) • (0,05 M - 3•x)3 = 0,01667 M = (FeF3

Så ville jeg sige at (Fe3+) = 0,01 M - 0,01667M = med det bliver negativt, og en koncentration kan da ikke være negativ? 

Er der nogle der kan hjælpe mig, og forklare mig hvad jeg gør galt? På forhånd tusind tak... 


Brugbart svar (1)

Svar #1
04. december 2010 af Phienix (Slettet)

God fornemmelse, en koncentration kan ikke være negativ :)

Du får også en anden mulighed - x kan også være ≈ 0,010 M, hvis du løser din ligning rigtigt ;) Så får du så, at alt dit Fe3+ er opbrugt, men der vil stadig være nogle F- ioner tilbage. Dette passer også godt overens med en K-værdi af ordenen af 1014 : du har en voldsom forskydning mod produktet.


Svar #2
04. december 2010 af P.L. (Slettet)

 Tusind tak, havde overset at ligningen gav 2 løsninger, nu giver det meget mere mening ;)


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. december 2010 af Phienix (Slettet)

selv små ting kommer som overraskelser i ny og næ - men du skal være glad for, at din fornemmelse fortalte dig, at der var noget galt! En god fornemmelse er tit vejen frem til gode resultater.


Skriv et svar til: Kompleksligevægte

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.