Matematik

differentialligninger - hjælp!:/

05. december 2010 af kristina-stine (Slettet) - Niveau: A-niveau

Spørgsmålet lyder: undersøg om f(X)=1-1/x er løsning til differentialligningen     dy/dx = 1/x(1-y)

Har nogle problemer med dette emne, da det er lang tid siden vi har haft det, og var syg under det meste af forløbet, på forhånd tak, hvis nogen kan hjælpe:)


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. december 2010 af mathon

 differentier f(x) = y
    og undersøg om
                                          y ' = (1/x)·(1-y)


Brugbart svar (1)

Svar #2
05. december 2010 af PeterValberg

 Gør prøve :-)

indsæt y = 1 - 1/x i differentialligningen og beregn begge sider af lighedstegnet, - giver det det samme, er f(x) løsning til differentialligningen:

Venstre side:

(1-1/x)' = (1)' - (1/x)' = 0 - (-1/x2) = 1/x2

højre side:

1/x·(1-(1-1/x)) = 1/x·(1/x) = 1/x2

det gav det samme, derfor er f(x) = 1-1/x løsning til diff.ligningen.
Dog har jeg forudsat at der i diff.ligningen står:

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #3
05. december 2010 af kristina-stine (Slettet)

tusind tak, det virker forståeligt:) vil jeg prøve om jeg kan ved de to andre af samme opbygning:)


Skriv et svar til: differentialligninger - hjælp!:/

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.