Matematik

numerisk tegn og kvadratrode

06. december 2010 af Sandrakm (Slettet) - Niveau: A-niveau

√9x-2-x / √3-x+1=√3-x
 

Hvordan regner man kunne opgave ud?


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. december 2010 af PeterValberg

 Hvor meget står inde under kvadratrodstegnet ?

brug dog parenteser, så er det nemmere at gennemskue opgaven :-)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #2
06. december 2010 af Sandrakm (Slettet)

(√9*x-2)-x / (√3-x)+1 =√3-x


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. december 2010 af PeterValberg

 For lige at være helt sikker, er det sådan det ser ud i din opgave?

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #4
06. december 2010 af Sandrakm (Slettet)

nej ikke sådan:/..
√9x-2 (x)dette x skal være uden for kvadratrodstegnet. Så skal det divideres med √3-x(+1) skal være uden for kvadratrodstegner og det = √3-x.
Er det til at forstå:)?


Svar #5
06. december 2010 af Sandrakm (Slettet)

√9x-2-x /√3-x+1 =√3-x

Det som er streg under, er det som  ikke skal stå under kvadratrodstegnet:)


Brugbart svar (0)

Svar #6
06. december 2010 af PeterValberg

 prøver lige igen :-)

er det korrekt?

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #7
06. december 2010 af Sandrakm (Slettet)

ja det er det!:)


Brugbart svar (0)

Svar #8
06. december 2010 af PeterValberg

 vi snupper den lige med CAS-værktøj først :-) se vedhæftede, - så kender vi da resultatet :-)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)

Vedhæftet fil:sandrakm.jpg

Svar #9
06. december 2010 af Sandrakm (Slettet)

ja, men hvordan regner man de x=2 ud?:)


Brugbart svar (0)

Svar #10
06. december 2010 af Andersen11 (Slettet)

Med udgangspunkt i #6 finder man

√(9x-2) - x = 3-x + √(3-x) , (forbehold 2/9 ≤ x ≤ 3) , dvs

√(9x-2) - √(3-x) = 3 , dvs ved kvadrering

9x -2 + 3-x -2√(9x-2)·√(3-x) = 9 , eller

√(9x-2)·√(3-x) = 4x -4 = 4(x-1) , som ved endnu en kvadrering bliver til

(9x-2)(3-x) = 16(x-1)2 , eller

-9x2 +29x -6 = 16x2 -32x + 16 , der reduceres til

25x2 -61x +22 = 0 , med diskriminant d = 392 , så

x = (61±39)/(2·25) ⇒ x = 2 ∨ x = 11/25 . Begge x-værdier opfylder det ovenfor angivne forbehold og er derfor løsning i den oprindelige ligning.


Skriv et svar til: numerisk tegn og kvadratrode

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.