Matematik

ligning

06. december 2010 af chamik (Slettet) - Niveau: 10. klasse

Opgave 2: Løs ligningen: 3 x2 + x + 1 = 0.
Det viser sig, at ligningen ikke har nogen løsning. Det svarer til, at
y = 3 x2 + x + 1 ikke har skæringspunkter med x-aksen.
1) Hvorfor er der ingen løsning på ligningen?
2) Hvor skærer parablen y-aksen?

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. december 2010 af Andersen11 (Slettet)

Beregn ligningens diskriminant d. Diskriminantens fortegn hænger sammen med antallet af løsninger til ligningen.


Brugbart svar (1)

Svar #2
06. december 2010 af PeterValberg

 andengradsligningen 3x2 + x + 1 = 0

har diskriminanten d = b2 -4ac = 12 - 4·3·1 = -11

1) da d<0 har ligningen ingen løsninger, hvilket betyder at der ikke er nogen skæringspunkter med x-aksen.

2) sæt x = 0 og løs ligningen

y = 3x2 + x +1
y = 3·02 + 0 + 1
y = 1

grafen skærer y-aksen i punktet (0,1)

hvilket er generelt for et andengradspolynomium (parabel) efter modellen f(x) = y = ax2 + bx + c hvor konstanten c er andenkoordinaten til grafens skæringspunkt med andenaksen (y-aksen)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #3
06. december 2010 af chamik (Slettet)

tak for hjælpen :)


Brugbart svar (1)

Svar #4
06. december 2010 af PeterValberg

 det var så lidt, skulle det være en anden gang :-)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Skriv et svar til: ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.