Matematik

Fjeder - harmonisk svingning

07. december 2010 af erduenfisk (Slettet)

Hej.

Jeg har lige et par spørgsmål ang. harmoniske svingninger..

for det første, helt præcist hvad er en harmonisk svingning?

og hvis man fx betragter et lod der svinger i en fjeder (lodret op og ned), altså hvordan skal jeg så kunne se denne svingning/bølge for mig? hvis fjederen svinger op og ned, hvordan kommer den bølge/kurve så frem ved at det bare svinger op og ned?

Håber I kan forklare mig det, på forhånd tak

Anne


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. december 2010 af goathunter (Slettet)

En harmonisk svingning er en på formen cos(x+konstant) eller sinus. Den harmoniske svingning er forskydningen som funktion af tiden. Et lod i en fjeder som opfylder Hooke's lov vil være på formen x(t)=A*cos(2πf·t+φ), hvor x er forskydningen af loddet fra ligevægtspositionen og t er tidspunktet. Hvis man plotter dette med t på 1. aksen og x på 2. aksen ser man således en klassisk cosinus bølge/svingning


Svar #2
11. december 2010 af erduenfisk (Slettet)

okay, mange tak.

nu har jeg så også læst om det, og jeg har både set hvor der står, at det kan beskrives ved en sinuskurve x(t)=A*sin(sqr(k/m)*t) og som en cosinusfunktion x(t)=A*cos(sqr(k/m)*t+φ), er det lige meget hvilken måde, man skriver det på?


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. december 2010 af mathon

principielt ja
men sinusfunktionen har den
praktiske fordel,
at den giver positivt afledet
 


Skriv et svar til: Fjeder - harmonisk svingning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.