Matematik

Fra længde/bredegrader til koordinatsystem

08. december 2010 af Svendturbo (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej Studieportalen,

So far har jeg altid kunnet finde hjælp i spørgsmål andre har stillet, men det er slut nu.

Jeg sidder og skriver på min SRP på livet løs, og sidder lidt fast på et af spørgsmålene.

Jeg ved at Greenwich har længdegrad 0 og breddegrad 51,477 og at Hillerød har længdegrad -12,317 og breddegrad 55,933. Begge har radius til jordens centrum 6378 km.

Jeg skal indlægge disse i et geocentrisk koordinatsystem, dvs jordens centrum er i centrum. x aksen går ud af jorden der hvor den 0. længdegrad skærer ækvator, y aksen over ved indien og z aksen op af nordpolen (så det danner et find højresystem) Jeg kan betragte jorden som en kugle. Jeg kunne enkelt beregne koordinaterne for greenwich:

y=0

x=radius * cos(breddegrad)

z=radius*sin(breddegrad)

men kan i give mig et hint eller to med hvordan jeg får koordinaterne for Hillerød over i mit koordinatsystem?


Brugbart svar (1)

Svar #1
08. december 2010 af mathon

                     sfæriske koordinater

                                                                                  P:            (r,θ,φ)

                     rektangulære koordinater:

                                                                                  P:            (r·sin(φ)·cos(θ) , r·sin(φ)·sin(θ) , r·cos(φ))

                    φ = 90º - 55,933º


Svar #2
08. december 2010 af Svendturbo (Slettet)

 Hej. Tusind tak for din tid. 

Jeg får at min y koordinat bliver -762,132 

Det kan jeg ikke forstå for eftersom jeg har valgt det koordinatsystem jeg har.

Så burde alle koordinaterne være positive?

På forhånd tak


Svar #3
08. december 2010 af Svendturbo (Slettet)

 http://www.matematiksider.dk/sfaere/tillaeg.pdf

Jeg fandt hjælp her


Skriv et svar til: Fra længde/bredegrader til koordinatsystem

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.