Kemi

Ligevægt

10. december 2010 af asshack (Slettet) - Niveau: B-niveau

Det rødbrune jern(III)kompleks, FeSCN^2+, kan ses med det blotte øje ned til en koncentration på 1,0*10^-4 M. Det bruges til at påvise jern(III)ioner i små koncentrationer.

Fe^3+(aq) + SCN^-(aq) --><-- FeSCN^2+(aq)

Ved 25 grader C har vi ligevægtskonstanten K=8,9*10^2 M^-1.

a) Er der ligevægt i en 0,010M KSCN-opløsning, når [FeSCN^2+] er 1,0*10^-4, og koncentrationen af jern(III)ioner er 1,1*10^-4 M?

Hvis nej, til hvilken side vil reaktionen da forløbe?


Svar #1
10. december 2010 af asshack (Slettet)

dejligt med lidt hjælp?


Brugbart svar (1)

Svar #2
10. december 2010 af Phienix (Slettet)

Y = [FeSCN2+] / [Fe3+]*[SCN-]

Sæt tal ind - du får værdierne opgivet, antag at KSCN findes alene på ionform i opløsningen - og sammenlign med K = 8,9 * 102.

Hvis du får at Y > 8,9 * 102, er der ikke ligevægt i opløsningen og reaktionen er forskudt mod produkterne. Reaktionen vil forløbe mod venstre for at opnå ligevægt

Hvis du får at Y = K = 8,9 * 102 er der ligevægt i opløsningen.

Hvis du får at Y < 8,9 * 102 er der ikke ligevægt i opløsningen og reaktionen er forskudt mod reaktanterne. Reaktionen vil forløbe mod højre for at opnå ligevægt.


Skriv et svar til: Ligevægt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.