Matematik

HJÆLP OPTIMERING

11. december 2010 af smilme (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg skal lave denne her opgave men jeg kan simpeltehen ikke kan finde ud af det. Jeg synes, den er svært. Vil blive glad, hvis nogen gad hjælpe mig.

En haveejer ønsker at indhegne en rektangulær køkkenhave på 70 m2. De tre siders hegn koster 46 kr./m, men da den fjerde side støder op til naboens skel, deler de her udgiften. Beregn den længde og bredde af køkkenhaven, der giver mindst mulig udgift til hegn for haveejeren.

Tak på forhånd.


Brugbart svar (2)

Svar #1
11. december 2010 af Andersen11 (Slettet)

Kald rektanglets længde x og bredden y. Arealet er da xy = 70 . Prisen for hegnet er

p = (2·x + y + (1/2)y)·46 = 92x + 69y

Isoler y af den 1. ligning og indsæt i udtrykket for p. Find minimum for funktionen p(x) .


Svar #2
11. december 2010 af smilme (Slettet)

Ok, tak men hvordan finder jeg minimum for funktionen???


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. december 2010 af Andersen11 (Slettet)

#2

Ved at løse ligningen p'(x) = 0 .


Svar #4
11. december 2010 af smilme (Slettet)

Skal jeg slet ikke diffirentere det først eller tegne et "fortegnsakse" for det?? Det har jeg fået at vide fra min lære, at jeg skal gøre det, for at få resultatet.


Brugbart svar (1)

Svar #5
11. december 2010 af Andersen11 (Slettet)

#4

Jo, du bruger fortegnsvariationen for p'(x) til at identificere et minimum. Og man skal jo differentiere funktionen, før man kan gå i gang med at løse ligningen p'(x) = 0 .


Svar #6
11. december 2010 af smilme (Slettet)

men hvornår skal jeg så differintere p"(x) ??? Eller det skal man ikke her???


Svar #7
11. december 2010 af smilme (Slettet)

ok, efter at jeg har indsat y i udtrykket for p, skal jeg diffirentere udtrykket og derfter skal jeg løse ligningen p'(x) = 0 

Er det rigtig forstået???


Brugbart svar (1)

Svar #8
11. december 2010 af Andersen11 (Slettet)

#7

Ja, det er korrekt. Du skal løse ligningen p'(x) = 0 og ud fra dette og fortegnsvariationen for p'(x) bestemme minimum for p(x) .


Svar #9
11. december 2010 af smilme (Slettet)

åhhhh tusind tusind tak for hjælpen. Jeg har endelig forstået det. Du må have en god aften og igen tak for hjælpen :)


Skriv et svar til: HJÆLP OPTIMERING

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.