Matematik

Tangentligningen

12. december 2010 af SuperCecilia (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg skal foreklare hvordan man udleder tangentligningen, men jeg er i tvivl om hvordan det skal gøres.

Jeg håber, at der er en som kan hjælpe :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. december 2010 af NejTilSvampe

der er vist et grafisk bevis, men det er af gode grunde lidt for besværligt at tegne her på studieportalen. Men du kan gøre det sådan her istedet for :)

en tangent er en retlinje:  y = ax + b   og tangerer i et tilfældigt punkt. Vi kalder koordinaterne:  (x0,f(x0))

1. hældningen "a" til tangenten kan skrives som f'(x0) , sig til hvis du ikke er med på den del.

2. b er skæringen med 2.aksen, den finder du ved  b = y - ax  = y - f'(x0)*x

3. Hvis du indsætter det "kendte punkt" (x0,f(x0))  i  b = y - f'(x0)*x   får du  b = f(x0) - f'(x0)*x0

4. Hvis du substituerer b tilbage i ligningen får du : y = f'(x0)*x + f(x0) - f'(x0)*x0

5. Ved faktorisering af f'(x0)  får du  y = f'(x0)(x-x0) + f(x0)

Håber det var til at forstå, spørg endelig.


Brugbart svar (1)

Svar #2
12. december 2010 af mathon

...eller

           ligningen for en ret linje er defineret
           som
                                                             Δy/Δx = (y2-y1)/(x2-x1) = a       hvor a er konstant
specifikt for tangenten
som er grænselinje
for sekanten gælder
                                                             limes (y-yo)/(x-xo) = f '(xo)
                                                              x→xo

hvoraf
                                                             (y-yo) = f '(xo)·(x-xo)
eller
                                                             y = f '(xo)·(x-xo) + f(xo)                       da yo = f(xo)





 


Svar #3
12. december 2010 af SuperCecilia (Slettet)

Det ser godt nok indviklet ud. Jeg har prøvet at skrive noget, så jeg håber at en kan fortælle mig om det er nogenlunde rigtigt.

Hvis f er differentiabel i punktet x0, har tangenten til grafen i punktet (x0,f(x0)) ligningen:
y = f(x0) + f ’(x0)(x-x0).


Tangenthældningen = f ’(x0)


Hældningen for en ret linje kan også beregnes ud fra to punkter ved:
a=(y2 - y1)/(x2 - x1 )


Tangenthældningen er derfor = (y-y0)/(x-x0 )

De to udtryk for tangentligningen sættes lig med hinanden:
(y-y0)/(x-x0 ) = f ’(x0)


Y isoleres:
y-y0 = f ’(x0) (x-x0)


y = y0 + f ’(x0) (x-x0)

Da y0 = f(x0) bliver ligningen:
y = f(x0) + f ’(x0) (x-x0)
 


Skriv et svar til: Tangentligningen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.