Samfundsfag

Identitetsproblemer i det senmoderne samfund

12. december 2010 af Nanna Ali (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej venner,

Jeg skriver SRP om hooligansme og det senmoderne samfund. I opgaven skal jeg redegøre for identitetsdannelse og identitetsproblemer i det senmoderne samfund.

Jeg bruger sociologerne Giddens, Beck og Ziehe men har svært ved at finde noget konkret at tage fat i.

Hvorfor har den enkelte svært ved at realisere sig selv i dag?

Håber I kan hjælpe mig. Tak.


Brugbart svar (1)

Svar #1
13. december 2010 af mmmaria cristina (Slettet)

 Problemet for den enkelte er ikke nødvendigvis, at de har svært ved at realisere sig selv. 

Identitetsdannelsen i det senmoderne samfund er bl.a. aftraditionaliseringen, som gør at individet er efterladt uden nogen tradition at se sig selv ind i. Altså i det traditionelle samfund, fik du tildelt en rolle fra samfundets side, som "arbejder", "husmor", "landmand" osv - klassesamfundet herskede. Du blev født ind i den klasse, du tilhørte, og så blev du dér - du fik altså tildelt din identitet. 

I dag skal individet i højere grad selv skabe sin identitet gennem forbrug. F.eks. to gymnasieelever med den samme økonomiske baggrund, som tilhører den samme klasse. Den ene vælger at forbruge heavy metal, sort genbrugstøj, sort makeup osv (altså er "goth"), mens den anden vælger at forbruge Medina, Dieselbukser, Eastpack-tasker, og rød læbestift. De har altså skabt deres identitet helt forskelligt. Eller som Giddens ville sige: de har skrevet hver deres individuelle fortælling. 

Du kan tage fat i de mange valg, det senmoderne menneske præsenteres for: valg af uddannelse, valg af job, valg af venner, valg af ægteskab, valg af partner, valg af bil, tøj, musik ovs. Vi har muligheden for at vælge eller fravælge, og beslutningen er op til os selv. I modsætning til før, hvor valgmulighederne var begrænsede. Det er altså igennem vores valg, at vi skaber vores identitet.

Du kan også tage fat i familiestukturen. Vi er blevet mere frigjorte - eller rodløse

Kig i "Sociologi og modernitet" eller "ungdomssociologi" - der står en masse! 

Håber det hjalp en lille smule :) 


Brugbart svar (1)

Svar #2
13. december 2010 af mmmaria cristina (Slettet)

 Hov, hvis du skriver om hooliganisme, kan du også snakke om, at hooliganismen er et fællesskab (en subkultur), som kan hjælpe et rodløst individ med at få en identiet og føle sig som en del af noget .. Der står en masse i ungdomssociologi! 


Svar #3
14. december 2010 af Nanna Ali (Slettet)

Tusind tak! stor hjælp :D


Skriv et svar til: Identitetsproblemer i det senmoderne samfund

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.