Kemi

Eksamesopgave

12. december 2010 af Vandflyveren (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej

Håber der er nogen der kan hjælpe mig eller ihverfald hjælpe mig igang med denne lange kemiopgave.

På forhånd tak.

Størstedelen af verdens methanol produceres ved følgende reaktion
CO(g) + 2H2(g)↔ CH3OH(g)
Ved 25 ºC er ligevægtskonstanten Kp = 6,3·10−3. I opgaven kan benyttes, at ΔfHº(CH3OH(g)) = −201 kJ/mol.
1) Opskriv udtrykket for ligevægtskonstanten Kp givet ved partialtrykkene af gasserne.
2) Er reaktionen i ligevægt i følgende situationer?
p(CO) / bar               p(H2) / bar              p(CH3OH) / bar
1,0·10^−3                      0,21                           0,5·10^−4
1,0·10^−1                      0,21                           0,5·10^−5
3) Beregn ΔH for reaktionen ud fra standard dannelsesenthapier.
4) Er reaktionen endoterm eller exoterm?
5) I hvilken retning vil reaktionen forskydes, hvis man på en ligevægtsblanding gør følgende:
a) tilsætter CO?
b) fjerner CH3OH fra reaktionsblandingen?
c) fordobler reaktionsvolumenet?
d) opvarmer blandingen?
6) Hvor meget varme udvikles, hvis 2,00 g CO reagerer med en ækvivalent mængde H2? Hvis spørgsmål 4
ikke er besvaret kan bruges, at ΔrH = −100 kJ/mol.
7) Hvilke(t) af de tre molekyler i reaktionen besidder et permanent dipolmoment? Svaret ønskes
begrundet
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. december 2010 af xbankaix (Slettet)

1)
Du kan se udtrykket på s.336

2)
sæt det i formlen som du fik fra s.336, som jeg ved er ingen af dem i ligevægt.

3)
ΔH = Hprodukt - Hreaktant
Du kan se ΔH for hvert stof på side.298
ΔH = -200,7 - (-110,53 + 0)
ΔH = -90,17 kj/mol

4)
Mener den er exoterm

5)
a) Højre
b) Højre
c) Venstre
d) Højre

6)
m = 2g
M = 28,01 g/mol
n = m/M => 2/28,01 = 0,0714 mol

-90,17kj • 0,0714 mol   =  -6,44 kj
             mol

7)
Mener det er noget med elektronegativiteten at gøre. At det er CO og CH3OH, fordi et stof er mere elektronegativt end et andet i stoffet.


Skriv et svar til: Eksamesopgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.