Kemi

kemi om saltes opbygning

30. maj 2024 af EllaS31 - Niveau: B-niveau

Nogen der kan forklare mig om saltes opbygning. (har læst bøger og set videoer men har brug for en mere struktureret forklaring)


Brugbart svar (1)

Svar #1
30. maj 2024 af Martin2Holte

Prøv den her: https://chem.libretexts.org/Bookshelves/Organic_Chemistry/Supplemental_Modules_(Organic_Chemistry)/Fundamentals/Ionic_and_Covalent_Bonds#:~:text=In%20ionic%20bonding%2C%20atoms%20transfer,or%20repels%20the%20shared%20electrons.

Det korte af det lange er, at salte er kemiske forbindelser, der dannes ved reaktionen mellem en syre og en base. De består af positive ioner (kationer) og negative ioner (anioner), der holdes sammen af ionbindinger i en krystalstruktur. 

Ionbindinger: Salte dannes ved, at metaller afgiver elektroner og danner positive ioner, mens ikke-metaller optager disse elektroner og danner negative ioner. Fx danner natrium (Na) en positiv ion (Na?), og klor (Cl) danner en negativ ion (Cl?), hvilket resulterer i natriumchlorid (NaCl).

Krystalstruktur: I fast form arrangeres ionerne i en regelmæssig gitterstruktur kaldet en krystal. Krystallen er meget stabil på grund af de stærke elektrostatiske tiltrækninger mellem de modsatte ladninger.

Fysiske Egenskaber: Salte har ofte høje smelte- og kogepunkter, fordi ionbindingerne er meget stærke. De er også typisk opløselige i vand, da vandmolekyler kan stabilisere de frie ioner, når saltet opløses.


Svar #2
31. maj 2024 af EllaS31

tak det hjalp!!


Brugbart svar (0)

Svar #3
31. maj 2024 af mathon

Salte kan betragtes som opbygget af metalion og syrerestion.


Brugbart svar (0)

Svar #4
04. juni 2024 af mathon

              \small \small \begin{array}{|l|c|c|c|} \; \; \; \; \; \; \; \; \; \; \; \textbf{betegnelse}&\textbf{formel}&\textbf{metalion}&\textbf{syrerestion}\\\hline&&&\\ \textup{aluminiumsulfat}&Al_2\left ( SO_4 \right )_3&Al^{3+}&S{O_4}^{2-}\\&&&\\\hline&&&\\\textup{magniumphosphat}&Mg_3(PO_4)_2&Mg^{2+}&P{O_4}^{3-}\\&&&\\\hline&&&\\\textup{calciumhydrogencarbonat}&Ca\left ( HCO_3 \right )_2&Ca^{2+}&HC{O_3}^-\\&&&\\\hline \end{}


Brugbart svar (0)

Svar #5
06. juni 2024 af mathon

Salte er krystallinske ionforbindelser (stærke bindinger). De har derfor høje smelte- og kogepunkter.
          I fast tilstand er salte ikke elektrisk ledende, da ionerne er fast-bundne i krystalgitteret, men ved
          smeltning eller når de opløses i vand, bliver saltene elektrisk ledende, da krystalgitteret nedbrydes
          herved, således at ionerne kan bevæge sig omkring mellem hinanden; begge disse processer
          benævnes som dissociation.


Skriv et svar til: kemi om saltes opbygning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.