Kemi

Haster! - Iodtal for et fedtstof

25. april 2005 af zirt25 (Slettet)
Hej, jeg har en problem, kan ikk finde iodtallet for det undersøgte fedtstof. Der står at man skal anvende det fundne forbrug af Br2 til at beregne iodtallet. Forbruget af Br2 i dette tilfælde er 2,53mmol, skal man så bare divider det med fedtstoffets molaremasse som er 914,8 g/mol. Det bliver 2,77*10-6. Men jeg er ikke helt sikker!!
Er der ikk nogen der har løst til at hjælpe mig!!
På forhånd tak

Brugbart svar (0)

Svar #1
25. april 2005 af frodo (Slettet)

iodtallet angiver massen af adderet iod til 100 g fedtstof.

du har stofmængden, da det er den samme som for brom, og så gælder det bare om at finde massen herudfra, og så gange op/ned til du får 100 g fredstof

Svar #2
25. april 2005 af zirt25 (Slettet)

Er det så formlen m=n*M jeg skal bruge, altså 2,53*10-3mol * 914,8 g/mol
det bliver 2,31...Hvad mener du egentlig med at gange op/ned til jeg får 100g fedtstof?
Mvh. Malene

Brugbart svar (0)

Svar #3
25. april 2005 af frodo (Slettet)

NEJ! Er molarmassen for iod 914,8? det tror jeg ikke.

Jeg mener hvis du fx har fundet massen af adderet iod til 1g fedtstof, skal du naturligvis gange med 100, således at det bliver per 100g

Svar #4
25. april 2005 af zirt25 (Slettet)

M(iod) = m/n = 1g /0,00253mol = 395,27g/mol.
m = n/M = 0,00253mol/395,27g/mol =6,4*10-6g.
6,4*10-6 * 100g = 6,4*10-4 g/100g
Jeg tror jeg er i den rigtige retning, men alligevel er jeg ikk 100% sikker på jeg har lavet det rigtigt.
Jeg undskylder meget... at jeg bliver ved med at spørger, det sidder bare ikk rigtig fast...
Malene

Brugbart svar (0)

Svar #5
25. april 2005 af frodo (Slettet)

øhh.. et iodatom vejer iflg det periodiske system 126,9amu, hvorfor I2 vejer 253,8amu.

m=n*M=0,00253mol*253,8g/mol=?
Dernæst deler du med den analyserede mængde fedtstofs masse og ganger med 100, hvorefter du er færdig

Svar #6
25. april 2005 af zirt25 (Slettet)

TUSIND TAK FOR HJÆLPEN "FRODO" Nu sidder det hele på plads :-).

Med venlig hilsen Malene

Svar #7
25. april 2005 af zirt25 (Slettet)

Frodo hvad kan man gør hvis man har en sådan opgave:
Resultatet af en kvantitativ forsæbning af et fedtstof opgives traditionelt som et forsæbningstal. Forsæbningstallet angiver det antal mg KOH, som bruges til forsæbning af 1 g fedtstof. Forsæbningstallet for det undersøgte fedtstof er: ???
Jeg vil bare have lidt hjælp til det!!

Brugbart svar (0)

Svar #8
25. april 2005 af frodo (Slettet)

tja, hvis du har en stofmængde KOH, du har brugt, kan du j omregne det til en masse, og derefter dele med fedtstoffets masse.

Svar #9
25. april 2005 af zirt25 (Slettet)

Merci beacoup :-)

Skriv et svar til: Haster! - Iodtal for et fedtstof

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.