Matematik

Funktionsundersøgelse

14. december 2010 af Strongerman (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej studieportalen..
 

Funktionen c) lyder således; F(x)=2x^3-5x^2+4x -1:x^2+x-2

Jeg skal bestemme definitionsmængde, skæringspunkter med x- og y-aksen, fortegsbestemmelse, monotoniforhold, asymptoter og tegning af grafen.

Jeg har styr på det meste, men det der monotoniforhold siger mig ikke så meget, og gider ærligt talt ikke til at læse kapitlet omkring det. Så hvis der er en person der vil forklare mig det på en forståelig måde, ville det være superb!

På forhånd tak! -btw så står mit dividertegn i funktionen i stedet for en brøkstreg...


 


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. december 2010 af Andersen11 (Slettet)

Dette

"Jeg har styr på det meste, men det der monotoniforhold siger mig ikke så meget, og gider ærligt talt ikke til at læse kapitlet omkring det. "

siger vist det hele.


Svar #2
14. december 2010 af Strongerman (Slettet)

Okay, okay.. prøver lige igen så. -btw så bruger jeg stadig dividertegn som brøkstreg..

Hvis jeg får produktform til dette -> 2(x-½)(x-1)(x-1):(x+2)(x+1)

og f´(x)=2x^2+8x-7:(x+2)^2 -> = 2(x+4,7)(x-0,7):(x+2):(x+2)^2 så er monotoniforhold/intervallerne altså: (-4,7)(-2)(-0,7)

hvorefter jeg så f.eks.kan se at x<-4,7;uendeligtegn

tror det er sådan bogen siger. Er det helt ved siden af, eller er det bare noget rod jeg skriver. Kan godt se hvis det ikke er helt forståeligt. Og er det overhovedet et resultat jeg kan bruge?

Har også lavet sådan en rodfigur, men den er lidt svær at tegne med her.
 


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. december 2010 af Andersen11 (Slettet)

Funktionen er

F(x) = (2x3 -5x2 +4x -1) / (x2 + x -2) = 2(x -(1/2))(x-1)2 / ((x+2)(x-1)) = (2x -1)(x-1) / (x+2) = (2x2 -3x +1) / (x +2) , x ≠ 1

Brug reglen for differentiation af en kvotient  (f(x)/g(x))' = (f'(x)g(x) - f(x)g'(x)) / g(x)2 til bestemmelse af F'(x) .

Pudsigt nok et udtrykket for F'(x) korrekt, selv om der er trykfejl i F(x).

Rødderne i F'(x) = 0 er rødderne i 2x2 + 8x -7, altså x = -2 ±(√30)/2 . Funktionen er ikke defineret for x = -2, eller x = 1.


Svar #4
14. december 2010 af Strongerman (Slettet)

Fik vidst bare ikke det hele skrevet ordentligt ind.

Jeg siger mange tak. Det skulle vidst ikke være noget problem for mig at gå i gang med at lave nogle flere opgaver omkring det nu, så jeg kan få helt styr på det.

Fortsat god aften.


Skriv et svar til: Funktionsundersøgelse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.