Studieretningsprojekt/-opgave (SRP/SRO)

Styrkeforholdet mellem Tyskland og England i starten af 2. verdenskrig

15. december 2010 af AnetteT (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej

Jeg er i gang med min SRP og er begyndt på historiedelen. Her er jeg blevet spurgt om, hvordan styrkeforholdet mellem Tyskland og England var i starten af 2. verdenskrig. Men jeg kan ikke rigtig finde noget materiale om det. Er der nogen der kender nogle gode hjemmesider eller bøger.

Siden Tyskland kunne invadere så mange lande og havde så mange allierede, så virker de jo stærke, men så kiggede kiggede jeg lidt på Slaget om England, som Englænderne jo vandt, så umiddelbart virkede de stærkest, men hvorfor havde de det så svært under Slaget om Atlanten?

På forhånd mange tak.

PS. Jeg har om 2. verdenskrig og Enigma


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. december 2010 af FredeW (Slettet)

Storbritannien havde Den engelske kanal til at beskytte sig. Det er en ret afgørende fordel.


Brugbart svar (0)

Svar #2
15. december 2010 af MagnusGottlieb (Slettet)

Den amerikanske professor i internationale studier og realist, John Mearsheimer mener at stormagter aktivt øger at forøge deres relative styrkeposition internationalt med alle mulige midler. Et vigtigt begreb i hans teorier om staters magtforhold er 'the stopping power of water', som kort sagt går ud på at store magter (regionale hegemonimagter) har meget svært ved at brede sig over vand. Du kan finde en kort gennemgang af argumentet her :http://everything2.com/title/The+Tragedy+of+Great+Power+Politics)

Mht. til de to landes styrkeforhold er der ingen tvivl om at Tysklands militært var det britiske overlegent. På landjorden trumlede de tyske kampvogne gennem Belgien udenom Frankrig Marginoux-linje (et meget dyrt men ineffektivt forsvarsværk bygget langs den gamle front fra første verdenskrig - dvs. byggget uden at tage højde for at krigsførslen var ændret meget grundet ny militærteknologi (kampvogne og fly) og den nye tyske krigsdoktrin blitzkrieg) og den engelske ekspeditionsstyrke i Frankrig blev kun med nød og næppe - og store tab - evakueret tilbage til Englang ved Dunkirk.

Også i luften var Tyskerne i udgangspunktet overlegen, hvad der blandt andet kan ses på, at luftkrigen til at starte med blev udkæmpet over England (dvs. med Tyskland i offensiven) og ikke over det kontinentale Europa. Men der skete et skift under vejs i krigen (i sommeren '43, så vidt jeg husker), hvor tyskerne mistede initiativet og det pludseligt var de allierede (efter at USA havde engageret sig i konflikten), der begyndte at føre luftkrig på Tysk (Fransk) territorium. Dette skift i luftherredømme skete, så vidt jeg ved af flere årsager:

1) Det er bredt anerkendt, at Hitler personligt havde en præference for kvantitet over kvalitet når det kom til bombefly, i den forstand at han prioriterede flere små fly frem for få store. Det betød i praksis at de tyske bombetogter blev ineffektive, fordi der ganske vist var flere fly, men at de ikke kunne bære nok bomber langt nok. Tyskerne havde således ikke held til at ødelægge den britiske flyproduktion.

2) Tyskerne begyndte på et tidspunkt at føre en bevidst strategi med at bombe civile mål i London (Terrorbombning) for at knække den engelske kampgejst og derfor undlod at foretage bombning af industrianlæg (strategiske bomninger) for at ødelægge Englands fly-produktion.

3) Efter angrebet på Pearl Harbour i dec. 1941 blev USA engageret i konflikten, hvilket også medførte en tiltrængt hjælpende hånd til England, hvad der helt klart var med til at vinde "slaget om England".

Der findes sikkert adskillige andre grunde, men det er min umiddelbare analyse. Jeg har desværre ikke så mange kilder på det, men gå på biblioteket og find en bog om Englands rolle i WWII eller om Slaget om England. Der er jeg sikker på, du kan finde de samme pointer..

Hvis jeg var dig, ville jeg i analysen komme ind på de ovenstående pointer. Konklusionen af en analyse af magtforholdet mellem England og Tyskland vil nok vise:

1) Tyskland var England overlegen på landjorden i starten af krigen men at de ikke kunne indtage England, jf. stopping power of water. (find evt. et billede af "the cliffs of Dover" og smid ind i din SRP med en kommentar om, at Tyskerne i tilfælde af en invasion af England måtte kæmpe 'op ad bakke' ;-)

2) Tyskland var England overlegen i luften i starten af krigen (jf. at Tyskerne bombede England og ikke omvendt)

3) England var dog Tyskland overlegen til havs, (jf. at Tyskland ikke kunne forhindre Amerikanske leverancer i at nå i havn i Liverpool)

4) Der undervejs i slaget om England skete et skift, forsaget af flere faktorer, men måske vigtigst at USA involverede sig...

Jeg håber, det kunne hjælpe.. Det har i hvert fald været ganske sjovt for mig at genopfriske lidt historieviden..

Vh


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. december 2012 af mettej1 (Slettet)

Du kan vel ikke tilfældigvis komme i tanke om nogle kilder. Det er en god oversigt, men lidt ubrugelig uden kilder :-(  

Skriv et svar til: Styrkeforholdet mellem Tyskland og England i starten af 2. verdenskrig

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.