Matematik

Hjælp til matematik opgave

15. december 2010 af Spøgelset (Slettet)

Heej

Jeg har en matematik opgave for til i morgen, men jeg er gået i stå i en af opgaverne.

Opgaven lyder:

Hvad sker der med y-værdigen for y = 0,8911 gange 1,0766 opløftet x, når x vokser med 1 ?

Skal man så sætte 1 ved xet, som er opløftet og beregne hvad det giver ??

Håber der er nogle som vil hjælpe.


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. december 2010 af Andersen11 (Slettet)

Det er samme opgave, som du havde kørende i går https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=939962 , hvor du også fik hjælp.

Beregn y(x+1)/y(x) , så vil det fremgå, hvad der sker. Det har du åbenbart ikke beregnet.


Brugbart svar (0)

Svar #2
15. december 2010 af Fænomenet (Slettet)

 f(x+1) = 0.8911*1.0766^(x+1) = (1.0766*0.8911)*1.0766^x. Forholdet kan du se i linket, som er angivet i #1.


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. december 2010 af mette48 (Slettet)

y-værdigen for y = 0,8911 gange 1,0766 opløftet x, når x vokser med 1

når potensen (x) stiger med en ganges der med eksponenter (1,0766)

y bliver 1,0766 gange så stor


Svar #4
15. december 2010 af Spøgelset (Slettet)

Hvad sker der med y-værdigen for y = 0,8911 gange 1,0766 opløftet x, når x vokser med 1 ?

Dvs. Man beregner den således:

f(x+1)=0,8911 gange 1,0766 opløftet i (x+1) = (1.0766*0.8911)*1.0766^x

Hvorfor ganger du 1,0766 og derefter opløfter det i x?

Hvis det fx er det vokser med 4, skal man så gøre sådan her:

f(x+4)=0,8911 gange 1,0766 opløftet i (x+4) = (1.0766*0.8911)*1.0766^x Og hvad er facittet ? Er det bare det man skal skrive eller er der ikke noget facit ?


Brugbart svar (0)

Svar #5
15. december 2010 af Andersen11 (Slettet)

#4

Du har

y(x) = 0,8911·1,0766x

og

y(x+1) = 0,8911·1,0766x+1 , så

y(x+1)/y(x) = 1,0766, altså uafhængigt af x

Det, du skal indse, er, at når x vokser med 1, forøges y-værdien med en faktor 1,0766 .


Svar #6
15. december 2010 af Spøgelset (Slettet)

Kan man beregne det således:

a-1 gange 100 --> 1,0766 - 1 gange 100 = 7,66 %

??


Brugbart svar (0)

Svar #7
15. december 2010 af Andersen11 (Slettet)

#6

Ja, sådan kan man også udtrykke det, altså at y-værdien forøges med 7,66% , når x forøges med 1.


Svar #8
15. december 2010 af Spøgelset (Slettet)

Hvad med så når det er 5 % ?


Brugbart svar (0)

Svar #9
15. december 2010 af Andersen11 (Slettet)

#8

Når hvad er 5% ? Vær lidt mere præcis i din formulering.


Svar #10
15. december 2010 af Spøgelset (Slettet)

Hvad sker der med y-værdigen for y = 0,8911 gange 1,0766 opløftet x, når x vokser med 5 ?


Brugbart svar (0)

Svar #11
15. december 2010 af Andersen11 (Slettet)

#10

Så beregner du forholdet

y(x+5)/y(x) = 0,8911·1,0766x+5 / (0,8911·1,0766x) = 1,07665

Og det hedder y-værdi , ikke y-værdig .


Svar #12
15. december 2010 af Spøgelset (Slettet)

Tak


Skriv et svar til: Hjælp til matematik opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.