Matematik

y'' + k^2 y = 0 - Hvor k er et reelt tal!!!!! HJÆÆÆPÆLP SRP!

15. december 2010 af NygaardDK (Slettet)

Hej alle!

Jeg sidder med en 2. ordens differentialligning!

y'' + k^2 y = 0, hvor k er et reelt tal!

Jeg skal udlede formlen for den fuldstændige løsning til denne!

Skal jeg snakke om komplekse tal i dette tilfælde, når jeg har fået oplyst at k er et reelt tal?

Med venlig hilsen!

P.S. Skal aflevere min SRP imorgen :O


Brugbart svar (1)

Svar #1
15. december 2010 af Andersen11 (Slettet)

Nu, hvor du starter den samme opgave i en ny tråd, bør du gøre det klart, hvad der kan bruges som grundlag for sådan en udledning. Som en anden bruger gjorde opmærksom på i den anden tråd, kan det blive ret omfattende, hvis vi skal have fat i hele teorien for lineære differentialligninger.


Brugbart svar (0)

Svar #2
16. december 2010 af qktp (Slettet)

Hmmm... Én måde hvorpå man kan udlede det på:

Lav et "kvalificeret" gæt på at løsningen er af formen: y(x) = c*ert.  ( c er en konstant) Ved indsættelse:

y'' + k2 y = 0  ->  r2*c*ert+ k2*c*ert  = 0   ->

r2+k2 = 0  -> r = ±√-k2 = ±i*k  , da i = √-1

Der er dermed to mulige værdier for r. Begge vil løse ligningen. Dermed må løsningen være en sum af de to mulige:

Mulighed 1:

y = c*ei*k*x

Mulighed 2:

y = c*e-i*k*x

Den samlede løsning:

y = c1*ei*k*x + c2*e-i*k*x    , c1 og c2 er begge konstanter der ikke behøver at være ens.


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. december 2010 af Fænomenet (Slettet)

Jep, nemlig. Hyperbolske funktioner er også en traditionel vej til at løse differentialligninger.

Hvad skrev du speciale om? 


Svar #4
16. december 2010 af NygaardDK (Slettet)

Jeg er nu ude i at bruge wronski determinanten til at bevise at løsning til differentialligningen må være y = c1 cosh(kx) + c2 sinh(kx) - hvor c1 og c2 er arbitrære konstanter? lyder det fornuftigt?


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. december 2010 af Fænomenet (Slettet)

 Jeg kan ikke oploade latex-filer. Sender lige en besked til dig med løsningen.


Svar #6
16. december 2010 af NygaardDK (Slettet)

Okay ;)


Brugbart svar (0)

Svar #7
16. december 2010 af Andersen11 (Slettet)

#4

En mere fornuftig løsning er

c1 cos(kx) + c2 sin(kx)

Konstanten k er reel, så det bliver ikke hyperbolske funktioner, men trigonometriske funktioner, når der bruges reelle argumenter til funktionerne.


Svar #8
16. december 2010 af NygaardDK (Slettet)

Nu skal det lige siges at jeg går i 3.g....

Hvad er hyperbolske funktioner nu lige? var det hyperbolske funktioner jeg opskrev før?


Brugbart svar (0)

Svar #9
16. december 2010 af Andersen11 (Slettet)

#8

De hyperbolske funktioner er cosh() og sinh() . De ville være fornuftige at bruge i differentialligningen

y'' = k2y , hvor k er en reel konstant.


Svar #10
16. december 2010 af NygaardDK (Slettet)

Okay, men du skrev lige ovenover at konstanten k er reel, så det blev ikke hyperbolske funktioner? men istedet trigonometriske funktioner, jeg er forvirret :D

Må man forresten spørge hvilket niveau du læser på? og hvad du læser?


Brugbart svar (0)

Svar #11
16. december 2010 af Fænomenet (Slettet)

Jeg tror, Hr. Andersen er færdig med at læse. #9 Hvad skrev du speciale om ? :) 


Brugbart svar (0)

Svar #12
16. december 2010 af Andersen11 (Slettet)

#11

Helt færdig bliver man jo aldrig. Der er altid noget nyt at læse om. I min tid havde vi ikke speciale i matematik (mat-fys linien i gymnasiet).


Brugbart svar (0)

Svar #13
16. december 2010 af Fænomenet (Slettet)

Okay. Jeg skriver om formelt sandsynlighedsteori.  I disse tider laver man næsten ingen nytænkende ting på universitetet, så et speciale er alle tiders mulighed for at skabe anstændighed og formalitet for studerende. Dog er de fleste afhandlinger, kandidat eller phd, det rene tidsspild. "Oblectamentum", som Lagrange sagde. 


Skriv et svar til: y'' + k^2 y = 0 - Hvor k er et reelt tal!!!!! HJÆÆÆPÆLP SRP!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.