Matematik

1 + 3 + 5 + 7 + …. + (2n + 1) = (n + 1)^2

19. december 2010 af powerfull499 (Slettet)

Hey.

Jeg forstår ikke helt det her : 1 + 3 + 5 + 7 + …. + (2n + 1) = (n + 1)^2

Hvordan kan det nogensinde give det samme på begge sider? Fx hvis vi sætter 9 ind på n's plads. 1+3+5+7+(2*9+1)=(9+1)^2 og det kan jo ikke passe? Hvad er det jeg gør forkert?


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. december 2010 af Anders521

Hej p e,

er du sikker på du har skrivet formlen helt korret?


Svar #2
19. december 2010 af powerfull499 (Slettet)

Yep, i opgaven står der; vis at : 1 + 3 + 5 + 7 + …. + (2n + 1) = (n + 1)^2

Jeg kan bare ikke rigtig se, hvordan det kan passe.


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. december 2010 af PeterValberg

 Det skal jo ses som summen af de ulige naturlige tal op til og med det tal, der fremkommer, når du tager et tilfældigt valgt tal n∈N og indsætter i (2n+1)

fx: n = 3

derved bliver 2n+1 = 2·3+1 = 7  du skal så finde summen af de ulige naturlige tal op til og med 7, altså talfølgen:

1+3+5+7 = 16

(n+1)2 = (3+1)2 = 42 = 16

Du skal bevise sætningen vha. et induktionsbevis :-)

der har for ikke så længe siden været et indlæg herom, - prøv at søge på det

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #4
19. december 2010 af Anders521

Okay, men for at vise det at formlen er sandt (hvilket jeg ikke tror den er) for et vilkårligt tal n (du har ikke sagt hvad n er), må du bruge bevismetoden simple induktion.


Svar #5
19. december 2010 af powerfull499 (Slettet)

Tak for svaret pvm. Ja, jeg ved godt, at jeg skal bruge induktionsbeviset jeg har bare ikke set sådan en formel før. Jeg har arbejdet med 1+2+···+n = n(n+1)/2 hvilket jeg synes er en del nemmere.
 

Men jeg vil se på det. og til Anders; Jo, den burde altså være sand =), hvorfor skulle den ikke være det?


Brugbart svar (1)

Svar #6
19. december 2010 af PoKulaKi (Slettet)

Du regner forkert i dit eksempel #0, summen på venstre side skal gå helt op til (2n+1) ikke bare til n

hvis du vil undersøge det for n=9 skal der stå

1+3+5+7+9+11+13+15+17+(2·9+1) = (9+1)2

hvilket giver 100 på begge sider


Svar #7
19. december 2010 af powerfull499 (Slettet)

Hej, tak svarene!

Hej har prøvet at bevise det:

P(1) = 1+(2*1+1)=(1+1)^2 hvilket er sandt.
Så antager vi, at P(n) er sandt. Dvs. 1+3+5+7...+(2n+1)=(n+1)^2

Vi viser så, at
P(n+1) er sand. Dvs:

P(n+1): 1+3+5+7....+(2n+1)+(2n+1+2)=(n+1+1)^2
<=>
((n+1)^2) + (2n+1+2) = (n+1+1)^2

<=> n^2+4n+4 = n^2+4n+4


q.e.d
 

Jeg er bare lidt i tvivl om, om det er rigtigt! Fordi jeg lægger 2 til på venstre side og kun 1 på højre side! Grunden til, at jeg gør det, er fordi, at hvis jeg lægger 1 til på venstre side, giver det er lige tal og det må det ikke. Det må kun give ulige, men det mærkelige er, at jeg får det til at være rigtig i slutningen.


Brugbart svar (1)

Svar #8
19. december 2010 af Andersen11 (Slettet)

#7

Du skal lægge 1 til n på hver side, og vise at P(n+1) er sand.

1 + 3 + 5 + ... + (2n+1) + (2(n+1)+1) = 1 + 3 + 5 + ... + (2n+1) + 2n+3

     = (n+1)2 + 2n+3 = n2 + 2n + 1 + 2n + 3

    = n2 + 4n + 4

    = (n+2)2


Svar #9
19. december 2010 af powerfull499 (Slettet)

Du når jo frem til præcist det samme som jeg? Jeg kan godt se, at det du gør er rigtigt :). Jeg har bare sprunget det led over og har sagt 2n+3. Mangler mellemleddet.

Tak for hjælpen du.


Skriv et svar til: 1 + 3 + 5 + 7 + …. + (2n + 1) = (n + 1)^2

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.