Matematik

HJÆLP HJÆLP

20. december 2010 af N007 (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Hej jeg kan ikke lave denne opgave..

om en ekspontielt aftagende funktion f oplyses grafen for f går gennem p P(3,100) og at halveringskonstanten er 47

a) Bestem forskriften

???????


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. december 2010 af Sagaz (Slettet)

 Formlen for halveringstiden er T½' = ln(½) / ln(a). Isoler a.

Når du har a kan du finde b i ligningen y = b * ax


Svar #2
20. december 2010 af N007 (Slettet)

 hvordan isolerer jeg a ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. december 2010 af Sagaz (Slettet)

Brug din lommeregner


Svar #4
20. december 2010 af N007 (Slettet)

 Hvordan?


Svar #5
20. december 2010 af N007 (Slettet)

 KAN JEG IKKE BRUGE DENNE FORMEL, T½= x2 - x

for jeg har jo x1, og x2 som er (3, 100)  ?


Brugbart svar (0)

Svar #6
20. december 2010 af Sagaz (Slettet)

 Jeg går ud fra at du har en grafregner? Så mener jeg man skal taste:

solve(47=ln(½) / ln/(a),a)


Brugbart svar (0)

Svar #7
20. december 2010 af Sagaz (Slettet)

 Du har en x-værdi som er 3 og en y-værdi som er 100


Svar #8
20. december 2010 af N007 (Slettet)

min halveringskonstant er 47 , står der i opgaven .. den er regnet ud.


Brugbart svar (0)

Svar #9
20. december 2010 af Sagaz (Slettet)

Ja den er 47, så ved du: 47 = ln(½) / ln(a) 

Så isolerer du a


Brugbart svar (0)

Svar #10
20. december 2010 af AMelev

Ad #5.

Du kan godt bruge formlen, men du skal bruge den rigtigt - du har IKKE x2 direkte.

Du har punktet (x1,y1) = (3,100)

Halveringskonstanten er den x-tilvækst, der skal til, for at y-værdien halveres

Der skal altså en x-tilvæktst på 47, dvs. fra x1 = 3 til x2 = 50 for at halvere y-værdien fra y1 = 100 til y2 = 50.
Du har altså nu et andet punkt på grafen, nemlig (x2,y2) = (50,50).

Så kan du benytte formlerne for beregning af a og b ud fra to punkter.

Hvis du synes, det er enmmere end løsning af ligningen 47 = ln(½)/ln(a) mht. a og bagefter beregne b, kan du bare gøre det - metoderne er lige gode. 


Svar #11
21. december 2010 af N007 (Slettet)

ok.. Har prøvet at regne på det, men vil du tjekke om det er rigtigt??

a= log(y2/y1)/ log (x2/x1)= log (50/100) / log(50/3) = -0,246

b= y1/ x1a .= 100/3-0,246= 131,030

og hvordan finder jeg forskriften, ved heller ikk hvordan man gør??


Brugbart svar (0)

Svar #12
21. december 2010 af AMelev

Nej, det er ikke rigtigt - du bruger formlerne for en potensfunktion.
Dette er en eksponentiel funktion (variablen x står i eksponenten), så du skal benytte de regler til bestemmelse af a og b, der hører til den.

Dine beregninger ville have været i orden, hvis det havde været en potensfunktion y = b·xa (forskriften for en potensfunktion).

Når du har beregnet de rigtige a- og b-værdier er det bare at sætte dem ind i forskriften for den eksponentielle funktion. Se #1


Skriv et svar til: HJÆLP HJÆLP

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.