Matematik

Elasticitet

24. december 2010 af pura (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Jeg skal beregne elasticiteten for:

f = 1/(1-cos(x))

Elxf=x/f*f'

f'=0*(1-cos(x))-1*sin(x)/(1-cos(x))^2

f'=-sin(x)/(1-cos(x))^2

Elxf=

x/1/(1-cos(x)) * (-sin(x))/(1-cos(x))^2 =

x/1-cos(x) * (-sin(x)/(1-cos(x))^2 =

-xsin(x)/(1-cos(x))^3

Det, jeg får som svar stemmer ikke overens med facit. Jeg kan ikke se hvor det går galt. Er der nogen, der kan hjælpe?


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. december 2010 af Krabasken (Slettet)

Hvad skulle facit være - ?


Svar #2
24. december 2010 af pura (Slettet)

 Kan du ikke prøve at regne elasticiteten ud inden jeg skriver facit, for at jeg kan se hvordan du gør? :)


Brugbart svar (1)

Svar #3
24. december 2010 af Krabasken (Slettet)

Foreløbig har jeg fundet to mulige fejlkilder, men når du ikke vil give mig facit, så kan jeg jo ikke undersøge om det er en af dem, der er skurken.
Den ene ligger i formlen (som jeg desværre ikke kender), du skriver den som

x / f * f '

hvilket BÅDE kan betyde x / (f * f ') OG (x*f ') /f (- bare I dog ville bruge lidt parenteser en gang imellem), men du regner den som mulighed 2. Skulle det måske have været den anden mulighed?

Den anden fejlkilde er, at du i dette afsnit:

x/1/(1-cos(x)) * (-sin(x))/(1-cos(x))^2 =

x/1-cos(x) * (-sin(x)/(1-cos(x))^2 =

sætter x/1/(1-cos(x)) lig x/1-cos(x)

Det skal være et gangetegn i stedet for et divisionstegn efter x

Måske løser dette dit problem - ellers må du sq gi' mig det facit, hvis jeg skal hjælpe dig ;-)


Svar #4
24. december 2010 af pura (Slettet)

Formlen er rigtig nok:

(x / f) * f' eller som du skriver den (x * f') / f  

Facit: 

-x*sin(x)/(1-cos(x))

Er x/1/(1-cos(x)) ikke lig x/(1-cos(x))? Forstår ikke helt hvor fejlen er her.


Brugbart svar (1)

Svar #5
24. december 2010 af Krabasken (Slettet)

Er x/1/(1-cos(x)) ikke lig x/(1-cos(x))? Forstår ikke helt hvor fejlen er her.

Man dividerer med en brøk ved at GANGE med den omvendte

Løser det fejlen?


Brugbart svar (0)

Svar #6
24. december 2010 af Krabasken (Slettet)

Fejlsvar, undskyld


Svar #7
24. december 2010 af pura (Slettet)

Jeg ved godt, at A/B/C/D = A/B * D/C

Men det er ikke helt det, der står. Der står jo A/B/C, som er det samme som A * B/C, siger du?

Hvad bliver x/1/(1-cos(x)) skrevet lidt mere simpelt?


Brugbart svar (1)

Svar #8
24. december 2010 af Krabasken (Slettet)

x divideret med 1 / (1-cosx) =

x ganget med den omvendte brøk som er (1-cosx) / 1 eller bare (1-cosx)

= x * (1-cosx)

Jeg venter på at høre, om det løser problemet inden jeg går i gang med at undersøge . . .


Svar #9
24. december 2010 af pura (Slettet)

 Ok, min lommeregner (Ti-Interactive) siger, at det bliver x/(1-cos(x)). Det er det, der forvirrer mig.


Brugbart svar (0)

Svar #10
24. december 2010 af Krabasken (Slettet)

Formodentlig parenteser igen igen -

Jeg går stadig ikke i gang før jeg hører, om det er nødvendigt -


Svar #11
24. december 2010 af pura (Slettet)

 Du må gerne undersøge, hvordan man kommer frem til facit bit by bit, hvis du gider. Det ville være en hjælp.


Svar #12
24. december 2010 af pura (Slettet)

 Hov. Det behøver du ikke. Det er jo logisk :) Men, du skal have tak for resten.


Brugbart svar (0)

Svar #13
24. december 2010 af Krabasken (Slettet)

God Jul ;-)


Brugbart svar (0)

Svar #14
27. december 2010 af Walras

Lige for en god ordens skyld, hvis en anden skulle få opgaven engang:

En elasticitet er givet ved den generelle formel

εxf(x)=x/f(x)*df/dx

og udtrykker den marginale relative ændring i f(x) ved en marginal relativ ændring i x.

For f(x)=1/(1+cos(x) fås ved almindelige regler for differentiation af en sammensat funktion, at

εxf(x)=x/(1/(1-cos(x)))*1/(1-cos(x))^2*(-sin(x))=-sin(x)*x/(1-cos(x))

som netop var, hvad facitlisten ville have.

Elasticiteter er i øvrigt specielt nyttige indenfor økonomi, om end vi nu sjældent udregner dem matematisk.


Skriv et svar til: Elasticitet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.