Fysik

bestem halveringstykkelsen?

28. december 2010 af yas-03 (Slettet) - Niveau: B-niveau

HEJ ALLE 

JEG HAR ET LILLE SPØRGSMÅL.

HVORDAN FINDER JEG HALVERINGSTYKKELSEN X1/2, SAMT ABSORPTIONSKOEFFICIENTEN ?

JEG HAR LAVET EN GRAF, HEREFTER MENER JEG AT MAN SKAL BESTEMME HALVERINGSTYKKELSEN VED AT AFLÆSE PÅ GRAFEN, MEN JEG VED BARE IKKE HVORDAN JEG GØR DET ?

HÅBER VIRKELIG I KAN HJÆLPE MIG, ER NEMLIG I STOR TVIVL. 

HAR BRUG FOR SVAR HURTIGTS MULIGT.

PÅ FORHÅND TAK.


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. december 2010 af Yow! (Slettet)

find forskriften for grafen.... og skriv den fundne forskrift her.... så skal jeg hjælpe dig...


Brugbart svar (0)

Svar #2
28. december 2010 af mathon

i et enkeltlogaritmisk koordinatsystem
har du den lineære graf

                                                   log(I) = -(µ/ln(10))·x + log(Io)
eller skrevet
                                                   Y = -ax + B

du aflæser
                                                   a = µ/ln(10) ⇔ µ = a·ln(10)
                                       og
                                                   b = log(Io) ⇔ Io = 10b
og har
                                                   I = Io·e-µx

hvoraf du beregner
                                                   I/Io = e-µx
hvoraf
                                                   (1/2) = e-µX½

                                                   ln(1/2) = -µ·X½

                                                   -ln(2) = -µ·X½

                                                   = ln(2) / µ
         


Svar #3
29. december 2010 af yas-03 (Slettet)

#1 : Forskriften for grafen lyder følgende: y= 146,92e0,0021x  hvor R2= 0,959

#2: Tak for hjælpen, men jeg kender hverken u eller x1/2 ?


Svar #4
29. december 2010 af yas-03 (Slettet)

 Forresten er det ikke en lineær graf, men en eksponentiel graf :)


Brugbart svar (1)

Svar #5
29. december 2010 af mathon

           y = 146,92·e0,0021x          er ikke en aftagende funktion


Svar #6
29. december 2010 af yas-03 (Slettet)

 Hvilket betyder?


Brugbart svar (1)

Svar #7
29. december 2010 af mathon

    ...at strålingsintensiteten stiger med materialetykkelsen, hvilket ikke er tilfældet...


Svar #8
29. december 2010 af yas-03 (Slettet)

 Så min graf er forkert?


Brugbart svar (1)

Svar #9
29. december 2010 af mathon

         ....forskriften
                                   y = 146,92·e0,0021x
                                                                             er i hvert fald forkert...

du har ikke glemt et minus,

                                  y = 146,92·e-0,0021x        ?

hvilken enhed har du for x ?

hvilket dæmpningsmateriale er der tale om ?


Svar #10
29. december 2010 af yas-03 (Slettet)

Min rapport handler om gammastrålers absorption i bly og vand. Jeg var heller ikke sikker på om hvilke tal der skulle på x-linjen og y-linjen. Prøver at bytte om, måske får jeg den korrekte graf denne gang.


Brugbart svar (1)

Svar #11
29. december 2010 af mathon

Halveringstykkelse er et mål for, hvor tykt et lag af et materiale, der skal til for at halvere intensiteten af en stråling.

          materialetykkelse langs x-aksen

          stråling langs y-aksen
     

se
www.studieportalen.dk/Opgaver/Download.aspx


Brugbart svar (1)

Svar #12
29. december 2010 af Yow! (Slettet)

som mathon siger; din forskrift er ikke korrekt... har vi mulighed for at se dine måleresultater??? + din graf.???


Svar #13
29. december 2010 af yas-03 (Slettet)

Har lavet grafen om nu og forskriften lyder følgende:

y= 814,02e-0,0793x

Grafen er sat ind som fil

Vedhæftet fil:grafo.xls

Brugbart svar (1)

Svar #14
29. december 2010 af mathon

hvilket er
                                                I = Io·e-µ·x    

                                                I = 814,02·e-0,0793x
med
halveringstykkelsen
                                                X½ = ln(2)/µ = ln(2) / (0,0793 mm-1) = 8,7 mm
 


Svar #15
29. december 2010 af yas-03 (Slettet)

Thank you!

Tak for hjælpen, det blev straks bedre :)


Svar #16
29. december 2010 af yas-03 (Slettet)

En sidste ting. Kan det så passe at apsorptionskoerffcienten er:

ln(2)/ 8,7 = 0,0796 ?


Brugbart svar (1)

Svar #17
29. december 2010 af mathon

uden afrundede tal
                     er som vist i #14
                                                         µ = 0,0793 mm-1


Brugbart svar (0)

Svar #18
21. februar 2017 af Ramle (Slettet)

Hvor kommer "e" fra i forskriften? En eksponentiel funktion hedder jo: y=ba^x


Brugbart svar (1)

Svar #19
22. februar 2017 af mathon

#18
         …inden det Ramler sammen

For den som kun kender udtrykket:
                                                   y=b\cdot a^x som  i fysik sjældent benyttes i henfaldssammenhæng 

                                                  I(x)=814{,}02\cdot e^{-0{,}0793x}=814{,}02\cdot 0{,}923763^x 
med
halveringstykkelsen
                                                X_{\frac{1}{2}}=\frac{\log\left ( \tfrac{1}{2} \right )}{\log(0{,}923763)}=8{,}7\; mm


Brugbart svar (0)

Svar #20
06. januar 2022 af Afriendofaopisaop

Hey, hvor er det du får 0.923763 fra er ikke helt med? I svar #18

Forrige 1 2 Næste

Der er 21 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.