Kemi

Hvad er omslagspunktet?

02. januar 2011 af Anettepa (Slettet) - Niveau: A-niveau

 Jeg sidder lige og roder med lidt kemi og i en opgave skal jeg forklarer og gøre rede for hvilke indikatorer der er gode at bruge til kolorimetrisk titrering... Så google jeg lidt og gik på wikipedia og der fandt jeg en tabel jeg gerne vil bruge i min opgave; http://da.wikipedia.org/wiki/PH-indikator ? MEN HVAD BETYDER OMSLAGSPUNKTET?? 

Og hvordan ved man hvilken indikator der egner sig bedst?


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. januar 2011 af mathon

      indikatorens pKs-værdi

                                                     en indikator er et korresponderende, svagt syre-base-par

                                                                     HIn  +  H2O   <--->  In-  + H3O+
                                                                    farve1                   farve2

                                                     pH = pKs + log(c(In-)/c(HIn))      

                                                     c(In-)/c(HIn) = 10pH-pKs

med praktisk
farveanvendelighed
     for

                                                     pKs - 1 < pH < pKs + 1

                                                     0,1 < c(In-)/c(HIn) < 10


Brugbart svar (0)

Svar #2
03. januar 2011 af benzen (Slettet)

Eller sagt på en anden måde:

Hvis en indikator har omslagspunkt i pH=7 så betyder det at den skifter farve ved ph-værdien 7. Hvis ph-værdien går fra 6,5 til 7,5 vil den altså skifte farve. Ofte er omslagspunktet ikke en bestemt pH-værdi, men derimod et interval. Det vil altså sige at omslagspunktet ikke bare er 7, men fx. 6-7

Hvilken indikator der virker bedst afhænger vist nok af om det er en svag eller en stærk syre du har med at gøre. Hvis du titrerer en syre med en base, er det ikke altid at der er ligevægt ved pH=7. Det kan være ved fx. pH=9, og så vil det være bedst at bruge en indikator med et omslagspunkt ved ca. 9, for at finde ligevægten.


Skriv et svar til: Hvad er omslagspunktet?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.