Kemi

eksamensspørgsmål i opløselighed ...

07. januar 2011 af birisi (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

1) Nitrogen har en opløselighed på 5,3 · 10-4 M i vand i ligevægt med atmosfæren,
hvor partialtrykket af nitrogen er 593 mmHg.
Hvad er opløseligheden af ren nitrogen ved samme temperatur, når trykket er 760 mmHg?
svaret er  6,8 · 10-4 M men hvad er fremgangsmåden ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. januar 2011 af placebo321 (Slettet)

Vil mene, at du skal finde forholdet mellem tryk og opløselighed:

593 mmHg/ 5,3*10^4 M = 1,119*10^6 mmHg/M

Ved et højere tryk må der kunne opløses mere ren nitrogen. Opløsligheden vil da være givet ved:

1,119*10^6 mmHg/M * 760 mmHg = 6,8 * 10^-4 M


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. januar 2011 af placebo321 (Slettet)

Rettelse: M^-1


Brugbart svar (1)

Svar #3
19. december 2017 af hvafuck (Slettet)

Eftersom opløseligheden af en gas i en væske er proportional med gassens partialtryk, vil der ske den samme procentvise stigning af opløseligheden, som der er i stigning af partialtrykket.

Forholdet mellem partialtrykkene udregnes ved
(760 mmHg)/(593 mmHg)=1,28162 

Der er altså sket en stigning i partialtrykket på 28,162%, svarende til en faktor 1,28162. Denne ganges med opløseligheden på 5,3*10^(-4) M ved 593 mmHg.

1,28162*(5,3*10^(-4) M)=0,000679 M

Altså er opløseligheden ved 760 mmHg bestemt til 6,8*10^(-4) M.


Skriv et svar til: eksamensspørgsmål i opløselighed ...

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.