Kemi

Pufferopløsning

09. januar 2011 af KlumpenGoofy (Slettet) - Niveau: B-niveau

Kunne godt bruge hjælp til den opgaven. Opgaven lyder:

En pufferopløsning indeholder 0,100 M eddikesyre og 0,150 M natriumacetat.

a) Beregn pH i opløsningen.

Til 100 mL af denne pufferopløsning sættes 20,0 mL 0,100 M NaOH.

b) Beregn pH i opløsningen efter tilsætningen af NaOH.


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. januar 2011 af mathon

brug pufferligningen


Brugbart svar (1)

Svar #2
09. januar 2011 af Marjo (Slettet)

start med at opskrive reaktionsskemaet for pufferopløsningen. herefter skal du til opg. a skal du bruge pufferligningen:

pH= pKS + log ([B]/[S])

b) her skal du finde ud af hvor ligevægten bliver forskudt, når du tilsætter en stærk base, og så kan du bruge ligningen

pH= pKs + log(n(B)/n(S))

her skal du have beregnet stofmængderne først 


Svar #3
09. januar 2011 af KlumpenGoofy (Slettet)

Ok. Vil rekationen lyder CH3COOH + OH-  -> CH3COO- + H2O?


Brugbart svar (2)

Svar #4
09. januar 2011 af mathon

                  
                             CH3COOH   +   H2O    <--->   CH3COO-   +   H3O+      forskydes mod højre
                                                                                                                ved tilsætning af OH-


Brugbart svar (2)

Svar #5
09. januar 2011 af mathon

se

Vedhæftet fil:puffer_beregning_3.doc

Brugbart svar (0)

Svar #6
19. november 2011 af solsky (Slettet)

Jeg forstår ikke, hvorfor den forskydes mod højre? Vil du være sød at forklare 'Mathon'


Brugbart svar (2)

Svar #7
20. november 2011 af mathon

 @#6                
                             CH3COOH   +   H2O    <--->   CH3COO-   +   H3O+     

 

ved tilsætning af den stærke base OH-, som straks reagerer med den stærke syre H3O+ under dannelse af opløsningsmidlet,
                                      mindskes H3O+-koncentrationen kortvarigt.
                                      I følge Le Chateliers princip forskydes ligevægten,
                                     

                                                       [CH3COO- ] · [H3O+] / [CH3COOH] = Kc

                                      så venstresidens oprindelige værdi genopnås
          dvs

                                      [CH3COO- ]   og   [H3O+]  øges

          og

                                      [CH3COOH]  mindskes

                                     indtil venstresiden igen har opnået værdien Kc

                                     Dette kan kun opnås ved en forskydning af ligevægten mod højre


                                     

                                     


                                     
                                 


Brugbart svar (0)

Svar #8
20. november 2011 af solsky (Slettet)

Til 100 mL af denne pufferopløsning sættes 20,0 mL 0,100 M HCl.
Beregn pH i opløsningen efter tilsætning af HCl.

Stofmængden af HCl beregnes som det første:
n(HCl)=c(HCl)·V⇒0,100 M·((20 mL·1 L)/(1000 mL))=0,002 mol

Ligevægtsreaktionen beskrives ved følgende:
CH_3 COOH ↔H^+ + CH_3 COO^-
og ligevægten forskydes mod venstre, eftersom HVAD - hvorfor forskydes den til venstre - er det fordi, at den stærke syres ion (H^+) reagerer med reaktanten (CH_3COO^-), derved dannes flere reaktanter?

100 mL af pufferopløsningen, hvor HCl tilsættes, indeholder følgende stofmængdekoncentrationer:
n(CH_3 COO^- )=c(CH_3 COO^- )·V⇒0,150 M·((100 mL·1 L)/(1000 mL))=0,0150 mol

n(CH_3 COOH)=c(CH_3 COOH)·V⇒0,100 M·((100 mL·1 L)/(1000 mL))=0,01 mol

 

HCl+CH_3 COO^-  →Cl^-+CH_3 COOH
Den overstående reaktionsligning beskriver tilsætningen af HCl til pufferopløsningen – hertil udregnes stofmængdekoncentrationerne for [CH_3 COO^-] samt [CH_3 COOH] i pufferligningen:
pH=pK_s+log(([CH_3 COO^-])/([CH_3 COOH]))⇒4,76+log?((0,0150 mol-0,002 mol)/(0,0100 mol+0,002 mol))=4,9


Brugbart svar (0)

Svar #9
21. november 2011 af mathon

tilført NaOH

                                                                    CH3COOH      +   H2O      <--->      CH3COO-      +   H3O+
stofmængder i mol i 1. ligevægt                               0,0100                                            0,0150             
stofmængder i mol i 2. ligevægt                            0,0100-0,002                              0,0150+0,002    
                                                                     0,008                                              0,017
  

  efter tilsætning af
  20,0 mL 0,100 M NaOH
                                                                   pH = pKs + log(nb/ns)  =  4,75 + log(0,017 / 0,008)  ≈ 5,1

                                                              
 
 


Brugbart svar (0)

Svar #10
21. november 2011 af mathon

tilført HCl

 

                                                                    CH3COOH      +   H2O      <--->      CH3COO-      +   H3O+
stofmængder i mol i 1. ligevægt                               0,0100                                            0,0150             
stofmængder i mol i 2. ligevægt                            0,0100+0,002                              0,0150-0,002    
                                                                     0,012                                              0,013
  

  efter tilsætning af
  20,0 mL 0,100 M HCl
                                                                   pH = pKs + log(nb/ns)  =  4,75 + log(0,013 / 0,012)  ≈ 4,8

                                                              
 
 


Brugbart svar (0)

Svar #11
21. november 2011 af mathon

a)
                                                                   pH = pKs + log(cb/cs) = 4,75 + log(0,15 / 0,1)  ≈ 4,9


Brugbart svar (0)

Svar #12
21. november 2011 af mathon

I overensstemmelse med, at en pufferopløsnings pH - beregnet med 1 dec. - ikke ændres nævneværdigt selv ved tilsætning af et mindre rumfang stærk syre eller stærk base, hvis pufferkapaciteten β er rimelig stor.

.........

           β = dcb/dpH

 

Skriv et svar til: Pufferopløsning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.