Matematik

gange og divider!! hjælp!

10. januar 2011 af Celine95 (Slettet) - Niveau: 9. klasse

hej med jer.

jeg er en uheldig pige der skal til terminsprøve i matematik om to uger og jeg kan hverken gange eller dividere store tal!

er der nogen der kan hjælpe. har prøvet så meget, men min lærer forstår det bare ikke.

en detaljeret forklaring på hvordan man evt. kunne skrive det ned og regne det ud ville gøre det så meget nemmere for mig.

på forhånd tak:)


Brugbart svar (1)

Svar #1
10. januar 2011 af Vensa (Slettet)

Du skal ikke lade dig skræmme af store tal. Du kan altid bruge den lille tabel (eller tælle på fingrene)

Gange:

1) Skriv stykket op på en vandret streg. Det er nemmest at skrive det mindste tal først, altså til venstre og det højeste tal til højre.

2) Gang det sidste nummer i det første store tal med det sidste nummer i det andet store tal. Hvis du f.eks. skal regne 436*1542 ud, skal du starte med at gange 6 med 2. Skriv facit under 2-tallet. Hvis det giver et tochifret tal, som her, hvor det giver 12, skal du kun skrive 2 og sætte 1 i mente, ligesom når du lægger sammen.

3) Gang herefter det sidste nummer i det første store tal (her 6) med alle de andre tal i det andet store tal (4,5 og1 i den rækkefølge). Husk at lægge dine menter til! 1 fra det første gangestykke skal lægges til, når du ganger 6 med 4, så facit bliver 25 (fem ved siden af 2-tallet og 2 i mente). 2 lægges så til, når du ganger 6*5, osv.

4) Når du har ganget hele vejen igennem, skriver du et nul under dine facit helt ovre til venstre (under 2-tallet fra 6*2) Så gør du det hele igen, hvor du ganger med det næstsidste tal i det første store tal, her 3. Når du har gjort det, skriver du igen et nul under tallene og ganger med det tredjesidste tal i det første store tal, her 4. Sådan bliver du ved, indtil du har ganget med alle tallene i det første store tal.

5) Nu har du nogle rækker med tal. Læg dem sammen som et almindeligt plusstykke, og du har resultatet. Jeg håber, det var forståeligt, det er nok nemmest, hvis du prøver at løse opgaven imens du læser :-)


Svar #2
10. januar 2011 af Celine95 (Slettet)

tusind tak!:D det gav bare pludselig mening det der;) fantastisk hjælp


Brugbart svar (1)

Svar #3
10. januar 2011 af Vensa (Slettet)

Divider:

Der er mange måder at dividere på, og jeg ved ikke, hvilken metode du har lært. Jeg kan kun forklare den måde, jeg lærte det på i sin tid.

1) Lav et "trappetrin": ____/----------  og skriv stykket op. Hvis du f.eks har opgaven 3924/9, ser det sådan ud: _9_/------3924---.

2) Tjek hvor mange gange tallet til venstre går op i det første nummer i tallet til højre. Hvis det slet ikke går op, inddrager du tallet ved siden af. I eksemplet: Går 9 op i 3? Nej. Går 9 op i 39? Ja, tjek i 9-tabellen hvor langt du kan komme, før du kommer over 39. Du kan kun komme op til 4*9=36, da 5*9=45, altså over 39.

3) Skriv hvor langt du kom over det øverste "trappetrin". Her kom du til 4*9, altså skal der stå 4 over det store tal.

4) Skriv det gangestykket gav under det store tal. Da 4*9=36, skal der altså stå 36. Skriv det under 39 i det store tal.

5)Træk 36 fra 39, det giver 3, så skriv 3 under 36.

Træk det næste tal i det store tal ned ved siden af tallet. Her er det 2, så der skal stå 2 ved siden af 3-tallet. Nu står der 32.

6) Tjek hvor mange gange 9 går op i 32. 3 gange, altså skal der stå 3 ved siden af 4-tallet,.

7) Gentag trin 4), 9*3=27, så skriv 27 under 32.

8) Gentag trin 5). 32-27=5, så skriv 5 under 27. Træk det næste tal, 4 ned.

9) Gentag tin 6). 9 går op i 54 6 gange, så skriv 6 ved siden af 4 og 3 over "trappetrinnet"

10) 9*6=54, skriv det under det andet 54 og træk dem fra hinanden. 54-54=0, så stykket går op. Hvis ikke du får nul efter at have brugt alle tallene i det store tal, går stykket ikke op. Jeg kan ikke huske, om man har den slags stykker i 9. klasse, hvis du har, må du lige sige til. 

Ellers er opgaven løst, og løsningen står over "trappetrinnet". Her 4, 3 og 6 = 436

Jeg håber stadig det giver mening. Det er lidt svært at forklare uden at tegne.


Skriv et svar til: gange og divider!! hjælp!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.