Matematik

Ligning med brøk hjælp

13. januar 2011 af Michaelv (Slettet)

Hej, jeg har kæmpet med denne her opgave og vil gerne vide om det her er rigtigt. 

((2)/(5))x-7 = 3

5*((2)/(5))x-7 = 3*5

x-7 = 15

x-7+7 = 15+7

x = 22

Håber nogle kan hjælpe og sige om det er rigtigt, og hvis ikke hvad jeg gør forkert.

Mvh Michael :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. januar 2011 af Anxyous (Slettet)

 Du behøver ikke sætte parenteser om enkelte tal ;) Hvis brøken er 2/5 er det nok at skrive (2/5).

Når du ganger igennem med 5, skal du gøre det på alle led derfor kan du ikke umiddelbart gange med 5 til at starte med (det er i hvert fald ikke hensigtsmæssigt).

Start i stedet med at lægge 7 til på begge sider, derefter kan du nemmere gange med 5.

Og brøkens tæller forsvinder i øvrigt også for dig lige pludselig, hvor bliver den af?


Svar #2
13. januar 2011 af Michaelv (Slettet)

 #1 tak for svaret:), ja det var en fejl med 2 parenteser, skulle havde været (2/5)

Min tæller forsvinder fordi jeg troede jeg skulle, tage nævneren og så flytte den foran altså 2/5, hvor jeg så har taget 5 fra nævner og så ganget foran, så der står 5*2/5 og så tog jeg 5* og satte ind på tællerens plads og så bliver det 5/5 = 0 så derfor har jeg bare fjernet den. Men prøver at gange med 7, men er ret forvirret:(.


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. januar 2011 af Anxyous (Slettet)

 5/5 = 1

Derfor går de to 5-taller ud med hinanden i brøken, når du ganger igennem med 5. Dvs.:

2/5

... når du så ganger brøken med 5:

5*(2/5) = 5*2/5 = 2*5/5 = 2*1 = 2

Og du skal ikke gange med 7, du skal blot lægge den til på begge sider, som du gør til sidst. Derefter kan du så gange igennem med 5 ;)


Svar #4
14. januar 2011 af Michaelv (Slettet)

 Hej igen, Nu har jeg prøvet som du skriver #3 og er kommet frem til dette, kan det passe?

2/5x-7 = 3

(2)/(5)x-7+7 = 3+7

5*(2)/(5)x-7+7 = 3+7

5*2/5x-7+7 = 3+7

2*5/5x-7+7 = 3+7

2*1x-7+7 = 3+7

2x = 10


Svar #5
14. januar 2011 af Michaelv (Slettet)

 Kunne meget godt bruge et svar på om det er rigtigt det jeg har lavet i #4:).


Brugbart svar (0)

Svar #6
14. januar 2011 af pige24 (Slettet)

5# Nej det er forkert.

2/5x-7=3

2/5x-7+7=3+7 Bemærk når jeg skriver 7-7 de går ud med hinanden.

2/5x=10

x=2/5x=10

x=25

God dag til dig.


Svar #7
15. januar 2011 af Michaelv (Slettet)

#6 Tak for dit svar:), men der hvor du får x=25 er det fordi du gange 5*5 i nævneren i brøken?


Brugbart svar (0)

Svar #8
15. januar 2011 af pige24 (Slettet)

2/5x=10

x=25

Da 2/5*25=50/5=10

Hvis du sætter 25 ind i ligningen passer det også.

2/5*25-7=3

10-7=3

Du er velkommen til at spørge hvis der er noget du er i tvivl om.


Brugbart svar (0)

Svar #9
15. januar 2011 af Anxyous (Slettet)

 #6:

Pas på hvad du skriver. Du kan ikke skrive x = 2/5x = 10

Den mere korrekte metode at skrive det på er:

(2/5)x = 10

2*x = 10*5

2*x = 50

x = 50/2 = 25


Brugbart svar (0)

Svar #10
15. januar 2011 af pige24 (Slettet)

9# x=2/5=10 var en tastefejl

Tak fordi du gør opmærksom på det.


Skriv et svar til: Ligning med brøk hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.