Matematik

Optimering af "tagrende" udført i a4

13. januar 2011 af simonkrag (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Hej venner!

Jeg har fået til opgave at udforme en formel, som viser hvordan man finder det størst mulige rumfang af et a4 papir foldet 2 gange på langs... Hvordan skal jeg gøre det?

Tak på forhånd.

Mvh. Simon


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. januar 2011 af TorbenA (Slettet)

Hvis du folder stykket x inde fra hver side, og A4 bredden er a, får du et areal på

x*(a-2x)

Denne funktion skal du så finde maximum for. Du får så x udtrykt ved a.


Brugbart svar (0)

Svar #2
13. januar 2011 af PeterValberg

 A4 er 297 x 210 mm

folder du to gange på den lange led (til kanter) vil bunden have bredden: b = 210 - 2x  (hvor x er kanthøjden)

Det størst mulige rumfang, får du når tværsnitsarealet af tagrenden er størst muligt (længden er jo den samme uanset)

opstiller du en funktion over tværsnitsarealet A(x) som en funktion af kanthøjden x får du:

A(x) = x(210 - 2x) = 210x - 2x2

 altså en parabel, der vender benene nedad :-) 

bestem toppunktet, x værdien er den mest optimale kanthøjde, y værdien er tværsnitsarealet
ganger du længden på y-koordinaten til toppunktet (arealet) får du den største volumen, som tagrende kan indeholde

du kan også sætte den afledede funktion A'(x) = 0 og bestemme den værdi for x, hvor tværsnitsarealet er størst muligt, men det vil være toppunktet igen :-) 

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. januar 2011 af PeterValberg

Hvis tagrenden har form som en halvcirkel (som sådan nogle jo har), får du det absolutte største tværsnitsareal, som du vil kunne opnå med dit A4 papir, når længden er den lange led på papiret....

jeg siger det bare....

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Skriv et svar til: Optimering af "tagrende" udført i a4

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.