Matematik

Bevis for The Mean Value Therorem

15. januar 2011 af pura (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Endnu et lille bevis, som jeg skal have styr på:

Let I be an open interval and let f: I ---> R be a real valued differentiable function. Assume that a,b ∈ I and that a < b.

(1) Show that there exists a real number ξ ∈ (a,b) such that (df/dx)(ξ) = (f(b)-f(a))/(b-a)

This is "The Mean Value Theorem"

Skal jeg bruge Newton-kvotienten igen eller skal jeg bruge middelværdisætningen?


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

Du skriver jo selv, at du skal bevise middelværdisætningen. Så kan du jo ikke så godt gøre brug af den i beviset for den.


Svar #2
15. januar 2011 af pura (Slettet)

Ja, googlede lige ordene, sry. Men, hvordan kan jeg bevise middelværdisætningen ved at bruge samme newton-kvotient, som jeg skrev i den tråd, hvor jeg skulle bevise differentialkvotienten i x0? Eller er det ligeså godt, hvis jeg bare bruger bogstaverne a og b i stedet for x0 + h?


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

Se beviset her

http://en.wikipedia.org/wiki/Mean_value_theorem 

Du kan sikkert afpasse det ind i, hvad der er kendt i dit pensum.


Svar #4
15. januar 2011 af pura (Slettet)

Jeg ved godt hvordan jeg skal lave beviset med a og b, som punkter, jeg ved bare ikke hvordan jeg skal gøre det med newton-kvotienten, som jeg definerede i den anden tråd. Kan du hjælpe mig med at skrive den op og hvordan jeg skal formulere det med ord?


Brugbart svar (0)

Svar #5
15. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Du skal jo ikke lave differenskvotient. Du skal vise middelværdisætningen.


Svar #6
15. januar 2011 af pura (Slettet)

Hmm, ok.

Spørgsmål 2 lyder:

(2) Show that the function f is increasing on the interval I if

for alle x ∈ I: (d(f)/dx)(x) > 0

Her skal jeg til gengæld differentiere, men hvordan ser f ud?


Brugbart svar (0)

Svar #7
15. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

f er en generel funktion, der er differentiabel.

Brug middelværdisætningen til at vise, at f er monotont voksende, hvis f'(x) > 0 for alle x i intervallet.


Svar #8
15. januar 2011 af pura (Slettet)

Skal jeg formulere det i ord? Middelværdisætningen er jo skrevet op i #0. Går spørgsmålet ud på, at jeg skal skrive middelværdisætningen op igen eller hvordan skal det forstås?


Brugbart svar (0)

Svar #9
15. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#8

Nej, du skal bruge middelværdisætningen til at vise, at hvis f'(x) > 0 for alle x i et interval I for en differentiabel funktion f(x), så er funktionen f(x) monotont voksende for alle x i intervallet I.


Svar #10
15. januar 2011 af pura (Slettet)

Jeg er helt fortabt i den her opgave :S Har du noget imod at svare på opgave/spørgsmål (2), som du har tænkt? Det ville være en stor hjælp.


Svar #11
15. januar 2011 af pura (Slettet)

Bruges middelværdisætningen ikke hovedsageligt kun til beviser/matematiske sætninger? Jeg ved bare ikke hvordan jeg skal bruge den i aktion.


Brugbart svar (1)

Svar #12
15. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#10

At funktionen er voksende i et interval I betyder, at hvis x1, x2 ∈ I med x1 < x2, er f(x1) < f(x2)

Lad nu x1 , x2 ∈ I med x1 < x2 . Da funktionen f antages differentiabel, findes der ifølge middelværdisætningen da et c ∈ ]x1 , x2[ , således at

f'(c) = (f(x2) - f(x1)) / (x2 - x1)

Da nu f'(x) > 0 for alle x ∈ I, gælder der derfor, at f'(c) > 0 og dermed at

f(x2) - f(x1) > 0

Hermed er beviset færdigt.


Svar #13
15. januar 2011 af pura (Slettet)

Men, er det ikke præcis det samme, som jeg skrev i starten? Her har du bare skiftet ξ ud med c. f'(c) er da (df/dx)(c), som er lig med (f(x2)-f(x1))/(x2-x1) hvor x2 = b og x1 = a, som i starten.


Svar #14
15. januar 2011 af pura (Slettet)

Hvordan ved du, at f(x2) - f(x1) > 0?


Brugbart svar (0)

Svar #15
15. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#13

Ja, jeg gør brug af middelværdisætningen til at vise, at funktionen er voksende, når f'(x) > 0. I (1) skulle du vise middelværdisætningen. I (2) gør jeg brug af middelværdisætningen til at vise monotoniegenskaben.


Brugbart svar (0)

Svar #16
15. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#14

Det er ikke noget jeg ved. Det er noget vi viser i #12.


Svar #17
15. januar 2011 af pura (Slettet)

Ja, okay, nu kan jeg godt se det, tror jeg. Hvis det havde været x1> x2 og f(x1) > f(x2) så havde f(x2) - f(x1) < 0 og dermed monotont faldende. Er det rigtig forstået? 


Brugbart svar (0)

Svar #18
16. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#17

Nej, det er stadig en voksende funktion.

x1 < x2 ⇒ f(x1) < f(x2) , eller

x1 > x2 ⇒ f(x1) > f(x2)

er da den samme egenskab.


Svar #19
16. januar 2011 af pura (Slettet)

Hov, jeg mente, når x1>x2 => f(x1) < f(x2), som så må være det samme som x1< x2 => f(x1) > f(x2) ifølge #18, så er den monotont faldende?


Skriv et svar til: Bevis for The Mean Value Therorem

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.