Fysik
Hjælp til fysikopgave
02. maj 2005 af
KickAzz (Slettet)
Hej,
Jeg har brug for lidt hjælp til denne opgave:
------------------------------------------
Meteorer har eftersigende så stor fart på, at den varme, der udvikles, når de landerm er stor nok til at fordampe dem. Vi tænker os et jernmeteor på 100 kg, som rammer jorden med 36 km/s.
------------------------------------------
1. Hvor stor er meteorets kinetiske energi?
Svar: Ekin = 0,5 * m * v^2 = 6,48 J * 10^10
2. Hvor meget energi skal der bruges for at smelte meteoret?
Det er denne opgave jeg har brug for hjælp til. Jeg har fundet, at tabelværdien for jerns smeltevarme Ls er 247104 J/kg. Men skal jeg bare antage at meteoret (jern) er nået op på jerns smeltepunktstemp. på 1540ºC, da det rammer Jorden? Eller skal jeg antage at jernet har en vis temp. da det rammer Jorden?
Mvh
Peter
Jeg har brug for lidt hjælp til denne opgave:
------------------------------------------
Meteorer har eftersigende så stor fart på, at den varme, der udvikles, når de landerm er stor nok til at fordampe dem. Vi tænker os et jernmeteor på 100 kg, som rammer jorden med 36 km/s.
------------------------------------------
1. Hvor stor er meteorets kinetiske energi?
Svar: Ekin = 0,5 * m * v^2 = 6,48 J * 10^10
2. Hvor meget energi skal der bruges for at smelte meteoret?
Det er denne opgave jeg har brug for hjælp til. Jeg har fundet, at tabelværdien for jerns smeltevarme Ls er 247104 J/kg. Men skal jeg bare antage at meteoret (jern) er nået op på jerns smeltepunktstemp. på 1540ºC, da det rammer Jorden? Eller skal jeg antage at jernet har en vis temp. da det rammer Jorden?
Mvh
Peter
Svar #2
02. maj 2005 af KickAzz (Slettet)
Jeg tilføjer lige endnu en opgave. Jeg vil gerne have hvis der er en venlig sjæl der lige vil tjekke om opgaverne er regnet korrekt :)
---------------------------------------
Vi tænker os en lordretstående cylinder med et gnidningsfrit stempel, som er belastet med et lod. Stemplets diameter er 3,5 cm. Tyngdekraften på lod og stempel bevirker, at trykket i luftarten under stemplet er 120000 Pa. Rumfanget er 0,25 liter og temperaturen er 22ºC.
---------------------------------------
Hvor mange mol gas er der i cylinderen?
Svar: p*V=n*R*T <=> n=(p*V)/(R*T) = 0,0122 mol
Hvad er massen af lod og stempel?
Svar: p = F/a = (m*g)/(a) <=> m = (p*a)/(g) = 11,757 kg
[temperaturen hæves til 57ºC]
Hvad er rumfanget nu?
Svar: p*V=n*R*T <=> V =(n*R*T)/(p) = 0,000278m^3
Hvor meget hæver stemplet sig?
Svar: h1 = 0,260 m, h2 = 0,291m. Altså hæver stemplet sig 0,0308m (pga. brug af alle decimaler ved udregning).
*********************
Jeg har sprunget flere mellemregninger over, pga. at de mange enheder er lidt besværlige at indsætte her.
*********************
Mvh
Peter
---------------------------------------
Vi tænker os en lordretstående cylinder med et gnidningsfrit stempel, som er belastet med et lod. Stemplets diameter er 3,5 cm. Tyngdekraften på lod og stempel bevirker, at trykket i luftarten under stemplet er 120000 Pa. Rumfanget er 0,25 liter og temperaturen er 22ºC.
---------------------------------------
Hvor mange mol gas er der i cylinderen?
Svar: p*V=n*R*T <=> n=(p*V)/(R*T) = 0,0122 mol
Hvad er massen af lod og stempel?
Svar: p = F/a = (m*g)/(a) <=> m = (p*a)/(g) = 11,757 kg
[temperaturen hæves til 57ºC]
Hvad er rumfanget nu?
Svar: p*V=n*R*T <=> V =(n*R*T)/(p) = 0,000278m^3
Hvor meget hæver stemplet sig?
Svar: h1 = 0,260 m, h2 = 0,291m. Altså hæver stemplet sig 0,0308m (pga. brug af alle decimaler ved udregning).
*********************
Jeg har sprunget flere mellemregninger over, pga. at de mange enheder er lidt besværlige at indsætte her.
*********************
Mvh
Peter
Svar #4
02. maj 2005 af KickAzz (Slettet)
Det er lidt ensomt, kun selv at skrive i sin tråd :) Den oppes lige en sidste gang i dag.
Skriv et svar til: Hjælp til fysikopgave
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
