Fysik

resulterende kraft

18. januar 2011 af annarosenvang (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg har følgende opgave, som jeg er meget i tvivl om.

et lod med massen m trækker en træklods med massen M hen over en bordplade. Snor mellem lod og klods løber over en smart pulley(trisse).

Gnidningskraft mellem klods og bordplade er givet ved Fgnid = μ * M * g

Følgende oplyses: m = 100 M = 200 μ = 0,3

vis at den resulterende kraft er Fres =  μ * g - μ * M * g

jeg aner mildest talt ikke hvad jeg skal gøre. jeg kan godt se man trækker Fgnid fra Fres men hvorfor? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. januar 2011 af peter lind

jeg tror også du har en fejl i det, du skriver. Den resulterende kraft skal formentlig være m*g-μ*M*g. Det første er tyngdekraften på den trækkende klods. Her går jeg ud fra at trækket sker med en snor over en trisse, så tyngdekraften er det drivende kraft. Fgnid trækkes ikke fra den resulterende kraft; men fra den kraft som klodsen med massen m trækker. De 2 kræfter er modsat rette, hvorfor differencen vil give den resulterende kraft.


Svar #2
18. januar 2011 af annarosenvang (Slettet)

 Ja formlen blev skrevet forkert kan jeg se. Okay, mange tak. Kan du så måske forklare mig hvordan jeg finder accelerationen?

For beregner jeg Fres bliver den:

Fres = 100 * 9,82 - 0,3 * 200 * 9,82 = 392,8 N

er dette korrekt?

Og hvorledes udregnes accelerationen så, for jeg har en formel der hedder:

g = ((M + m) / m) * a

men her er der ikke nogen gnidningskraft medregnet, hvordan ordnes dette?


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. januar 2011 af peter lind

Fres metoden er rigtig. Jeg har ikek kontrolleret om du har slået rigtig op på din lommeregner

Brug Newtons anden lov. kraft = masse * acceleration  Her massen M+m og kraften er den resulterende kraft, du lige har beregnet.


Skriv et svar til: resulterende kraft

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.