Kemi

Opløselighed og ligevægt

19. januar 2011 af placebo321 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Mine spørgsmål er kursiverede.

Betragt ligevægten

2SO2 (g) + O2 (g) (ligevægtspile)  2SO3 (g)

1. Opskriv reaktionsbrøken for ligevægtens Kp-værdi. Det har jeg gjort

2. Opskriv reaktionsbrøken for ligevægtens Kc-værdi. Hvordan kan man tale om ligevægtens Kc-værdi? Kan man godt tale om koncentrationer af gasser?

____________________________________________________

Man har overført 27,8 g PbCl2 til en 100 mL målekolbe med vand til stregen.

Ligevægtskonstanten for ligevægten er 1,70 * 10-5 M3 ved 25 grader celcius

1. Vil al bly(II)chloriden opløses i vandet?

Jeg har fundet ionproduktet til at være 4 M3 (Det er rigtigt regnet ud)

Jeg har sagt, at bly(II)chloriden ikke vil kunne opløses. Er det fordi, at ionproduktet bliver større end opløselighedsproduktet? Og i så fald, hvorfor kan bly(II)chloriden da ikke opløses? Er opløsningen overmættet?


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. januar 2011 af dnadan (Slettet)

Opgave 1

2. Antag er gasserne opfører sig ideelt, og hermed kan idealgasligningen benyttes.

Opgave 2

En vej at gå ville fx være

KSp=[Pb2+][Cl-]2=x3=1,70*10-5M3 <=> x=0,0257M (Den højeste koncentration mulig)

Hvis man beregner koncentrationen af blychlorid i de 100mL, da vil koncentrationen være ~4 gange så høj, som hvis al bly kunne opløses. Dette stemmer også fint overens med, ionproduktet, som du har regnet. 


Brugbart svar (0)

Svar #2
20. januar 2011 af dnadan (Slettet)

Rettelse

KSp=[Pb2+][Cl-]2=x*(2x)2=4x3=1,70*10-5M3 <=> x=0,0162M


Svar #3
20. januar 2011 af placebo321 (Slettet)

Min lærer sig, at bly(II)chloriden ikke kan opløses. Er det fordi, at ionproduktet bliver større end opløselighedsproduktet? Og i så fald, hvorfor kan bly(II)chloriden da ikke opløses? Er opløsningen overmættet?


Brugbart svar (1)

Svar #4
21. januar 2011 af mathon


              den vandige opløselighed af PbCl2 er

                                                                                          0,45 g pr 100 mL


Brugbart svar (1)

Svar #5
21. januar 2011 af mathon

beregnes af

                                  
                                                             PbCl2 (aq)  --->   Pb2+ (aq)   +   2 Cl- (aq)
molære koncentrationer                           s                      s                    2s

opløselighedsproduktet
                                                                  [Pb2+(aq)] · [Cl-(aq)]  =  s·(2s)2 = 4s3 = Kop = 1,7·10-5 M3
hvoraf

                                                                  s = 3√(Kop/4) = 0,016198 mol/L

                                                                 
                                                                  m = (0,016198 mol/L)·(278,12 g/mol) = 4,505 g/L
dvs
                                                                  der kan opløses 0,4505 g PbCl2 pr 100 mL vand
 

 opløsningen er således overmættet


Svar #6
22. januar 2011 af placebo321 (Slettet)

# Hvordan ved du, at opløsningen er overmættet? Det kan man vel ikke udtale sig om. Ville den ikke kun være overmættet, hvis der i opgaven stod, at de 27,8 g PbCl2  var blevet opløst i 100 mL vand? Opløsningen er vel mættet, fordi der har indstillet sig en ligevægt, når der er blevet opløst 0,45 g PbCl2 i vandet. 


Brugbart svar (0)

Svar #7
22. januar 2011 af mathon

opløsningen var fra begyndelsen af overmættet


Svar #8
22. januar 2011 af placebo321 (Slettet)

Jamen, at opløsningen er overmættet, forudsætter da, at den givne mængde PbCl2 skulle være opløst i væsken. Det står der ingenting om. Når PbCl2 ned i vandet, vil 0,45 gram opløses og resten falder til bunds. Kalder man opløsningen - milisekundet inden PbCl2 falder til bunds - for overmættet? 

Du bliver nødt til at forklare mig begrebet så.

Og hvordan kan man forudsætte, at

[PbCl2] = [Pb2+] = [Cl2-]/2 ?                     Omdannes al PbCl2?

 Og tak for din hjælp


Brugbart svar (1)

Svar #9
22. januar 2011 af mathon

Under omrøringen er opløsningen overmættet.
Ionerne skal lige nå at parres, for at bundfældningen kan finde sted.
Derefter er opløsningen mættet

                                                               PbCl2 (s)  <--->   Pb2+ (aq)  +  Cl- (aq)


Skriv et svar til: Opløselighed og ligevægt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.