Matematik

differentialligning

19. januar 2011 af nic6911 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej.

Jeg har en opgave som siger:

I en model er antallet P af individer i en bestemt population en funktion af tiden t (målt i
døgn). Den hastighed, hvormed P vokser til tidspunktet t, er proportional med produktet af
antallet af individer til tidspunktet t og forskellen mellem 2600 og antallet af individer til
tidspunktet t.
Det oplyses, at væksthastigheden er 10, når der er 100 individer i populationen.
a) Opskriv en differentialligning, som P må opfylde.

Jeg forstår simpelthen bare ikke hvad jeg skal gøre, det jeg kan komme frem til er:

P(t) = k*P(t)*(2600 - P(t))

Hvilket ikke er en differentialligning. Men hvorfor skulle jeg vælge at sætte P'(t)=k*P(t)*(2600 - P(t))?

Det kan jeg slet ikke få til at hænge sammen...

Send hjælp tak! :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. januar 2011 af mathon

sammenhængen er

                                        dy/dt = a·y·(M-y)
har løsningen
                                        y = M/(1+C·e-aM·t)                 hvor C er en integrationskonstant

                                   


Svar #2
19. januar 2011 af nic6911 (Slettet)

Hmm.. Jeg ved godt det kan virke håbløst, men jeg fatter det stadig ikke.. Jeg har nu via din forklaring fået et klarsyn og mener at jeg har:

P(t) = k*P*(2600 - P)

Så for at finde P skal jeg differentiere ? da t er en funktion af P?

Har jeg fat i noget eller er jeg helt afsporet?


Brugbart svar (1)

Svar #3
19. januar 2011 af mathon

du har skrevet forkert

   ikke
              P(t) = k*P(t)*(2600 - P(t))

   men
              dP/dt = k*P(t)*(2600 - P(t))                           (  hastigheden hvormed P vokser = væksten = dP/dt  )


Svar #4
19. januar 2011 af nic6911 (Slettet)

ahh.. ålright.. tror den fes ind nu.. tak! :)


Brugbart svar (1)

Svar #5
19. januar 2011 af mathon

dvs     

                       dP/dt = a·P·(2600 - P)
og
                       10 = a·100·(2600 - 100)
 

                       a =  0,0004

konklusion:
          
                        dP/dt = 0,0004·P·(2600 - P)


Svar #6
19. januar 2011 af nic6911 (Slettet)

I en population er antallet af individer (P) en funktion af tiden (t) i døgn.


(dP)/(dt) =k*P(t)*(2600 - P(t))


Når P'(t) er lig 10 er P(t)=100
 

solve(10=k*100*(2600 - 100), k)=1/25000
 

Differentialligningen ser således ud:
 

(dP)/(dt) = (1)/(25000) *P(t)*(2600 - P(t))

Sådan forstår jeg den...


Svar #7
19. januar 2011 af nic6911 (Slettet)

ja vi er enige!

Tak for hjælpen!


Skriv et svar til: differentialligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.